Aktuálně: 4 327 inzerátů190 218 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Liška šedá

Urocyon cinereoargenteus

Liška šedá

Urocyon cinereoargenteus

Liška šedá

  • Výskyt: Jih Kanady, sever Jižní Ameriky
  • Délka těla: 78-125 cm s ocasem
  • Hmotnost: 2,5-7 kg
  • Březost: 53-58 dnů
  • Počet mláďat: 3-6 ks
  • Potrava: Všežravec
Liška šedá
Kam se řadí?

Liška šedá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Urocyon - liška
Liška šedá
Kde žije?

Liška šedá

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
4 531 2 minuty čtení

Původně se jmenovala šedostříbrná a místy se jí přezdívá stromová liška, protože žije v lesích a šplhá po větvích a vyskakuje na stromy jako kočka. Toto noční zvíře se živí hlavně hmyzem a drobnými savci, ale v sezóně požírá i mnoho ovoce a semen. Jen zřídka si vyhrabává vlastní doupě, obvykle využívá stromové dutiny, rozsedliny ve skalách, úkryty pod kmeny nebo dokonce budovy, které mají příhodnou půdu. V době rozmnožování žije v párech. Novorozená liščata bývají ve vrhu obvykle čtyři a jsou slepá a bezmocná. Oči otevírají za 9-12 dní a po čtyřech týdnech opouštějí doupě a začínají šplhat v doprovodu rodičů. Během prvního roku se mláďata rozptýlí a mohou putovat až 85 km daleko od rodiště.

Délka těla začíná na 51 a končí na 81 centimetrech, délka ocasu se pohybuje mezi 27-44 centimetry, hmotnosti dosahuje liška šedá 2,5-7 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je jižní Kanada až sever Jižní Ameriky; kde liška šedá obývá mírné a listnaté lesy, potuluje se i kolem ropných polí a na předměstí.

Náleží do čeledi psovití. Psovití (Canidae) jsou většinou masožravci případně všežravci. Do této čeledi patří psi, vlci, lišky, kojoti a šakalové. Stejně, jako některé kočky, jsou všichni psovití prstochodci. Psovité šelmy jsou vytrvalé a velmi přizpůsobivé. Charakteristické je pro ně štíhlé tělo s dlouhýma nohama a dlouhým chlupatým ocasem. Psi jsou rozšířeni po celém světě, až na pár izolovaných oblastí jako je Nový Zéland, ovšem i tam člověk zatáhl domácí plemena psů.
 

Názvy ve světě

Liška šedá

Anglicky: Common Gray Fox, Čínsky: 灰狐, Chorvatsky: Siva lisica, Německy: Graufuchs, Rumunsky: Vulpe cenuşie nord americană, Slovensky: Líška červenosivá

Mohlo by vás také zajímat

Bělozubka šedáŽluna šedáLiška pouštníLiška kanaLiška šedohnědáPlískavice strakatáPlískavice novozélandskáPlískavice plochočeláPlískavice tmaváPlískavice bělonosá

Foto: http://theartfulfox.tumblr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →