Aktuálně: 4 428 inzerátů179 700 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Liška pouštní

Vulpes rueppelli

Liška pouštní

Vulpes rueppelli

Liška pouštní

  • Výskyt: Sever Afriky, západ Asie
  • Délka těla: 65-91 cm s ocasem
  • Hmotnost: 2-3 kg
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Potrava: Všežravec
Liška pouštní
Kam se řadí?

Liška pouštní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Vulpes - liška
Liška pouštní
Kde žije?

Liška pouštní

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 30.04.2014, 20:00
9 528 2 minuty čtení

Někdy se liška pouštní nazývá také liška písečná, což vede k záměně se skutečnou liškou písečnou (Vulpes pallida). Liška pouštní je štíhlejší než obecná a má měkkou, hustou pískově plavou nebo stříbrošedou srst, díky které splývá s pouštním prostředím. Ve tváři má výrazné černé skvrny, uši jsou široké, nohy krátké a černý ocas má bílou špičku.

V některých oblastech, například v Ománu, žije liška pouštní v teritoriálních párech, ale obyčejně je společenská a vytváří rodinné skupiny až o patnácti kusech. Během dne se ukrývá ve štěrbinách a norách a doupě mění často po několika dnech.

Délka těla se u tohoto druhu pohybuje v rozmezí od 40 do 52 centimetrů, ocasu 25-39 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje mezi 2-3 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu lišky je severní Afrika a západní Asie; kde obývá kamenité nebo písčité pouště.

Liška pouštní je ohrožena tím, že lidé ničí její prostředí a beduíni ji loví pro potravu i pro zábavu.

Náleží do čeledi psovití. Psovití (Canidae) jsou většinou masožravci případně všežravci. Do této čeledi patří psi, vlci, lišky, kojoti a šakalové. Stejně, jako některé kočky, jsou všichni psovití prstochodci. Psovité šelmy jsou vytrvalé a velmi přizpůsobivé. Charakteristické je pro ně štíhlé tělo s dlouhýma nohama a dlouhým chlupatým ocasem. Psi jsou rozšířeni po celém světě, až na pár izolovaných oblastí jako je Nový Zéland, ovšem i tam člověk zatáhl domácí plemena psů.
 

Názvy ve světě

Liška pouštní

Anglicky: Rüppel's Fox, Francouzsky: Renard de Rüppell, Chorvatsky: Ruppelova lisica, Německy: Rüppellfuchs, Slovensky: Líška piesočná

Mohlo by vás také zajímat

Kočka pouštníLiška šedáLiška kanaLiška šedohnědáPlískavice strakatáPlískavice novozélandskáPlískavice plochočeláPlískavice tmaváPlískavice bělonosáPlískavice šedá

Foto: http://www.scip.be/

Podělte se s námi o názor na tento text →