Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Kočka pouštní

Felis margarita

Kočka pouštní

Felis margarita

Kočka pouštní

  • Výskyt: Maroko, Arábie, Niger, Pákistán
  • Délka těla: 40-57 cm
  • Hmotnost: 2-3,5 kg
  • Březost: 59-63 dnů
  • Počet koťat: 1-8 ks
  • Potrava: Ptáci, ještěrky, hady, zajíce...
Kočka pouštní
Kam se řadí?

Kočka pouštní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Felinae - malé kočky
  • Rod: Felis - kočka
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2013, 08:23
19 104 2 minuty čtení

Kočka pouštní je přizpůsobena neobvyklému, velmi suchému prostředí, takže dovede přežít s minimem vody a většinou se spokojí s vlhkostí obsazenou v potravě. Má nápadně krátké nohy s osrstěnými tlapkami, aby se nebořila do písku. Srst je písková nebo šedá s rezavým nádechem v koutku každého oka a na líci. Kočka pouštní obývá polopouště a pouště s dunami a v písku si vyhrabává mělké nory, kde se ukrývá přes den. V noci loví tarbíky, pískomily, zajíce, ptáky, ještěrky a dokonce i hady.

V dospělosti dosahuje kočka pouštní délky těla 40-57 centimetrů, délka ocasu je 25-35 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 2-3,5 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá tento druh kočky Maroko a severní Niger, Arábii, střední Asii a Pákistán; obývá suché písčité terény.

V zajetí se páří kočka pouštní i vícekrát ročně. Saharské populace se páří od ledna do dubna, v Turkmenistánu se kočky páří v dubnu, v Pákistánu od září do října. Březost trvá 59-63 dní, pak se rodí 1-8 koťat, průměrně 4-5. Koťata sexuálně dospívají v 9-14 měsících věku. Koťata mají velkou úmrtnost, až 41%. V zajetí se kočka písečná dožívá až 13 let.

Kočka písečná se velmi špatně pozoruje v přírodě. Téměř nezanechává stopy v písku, zbarvení srsti ji činí neviditelnou. Je o ní známo, že při oslnění baterkou zavírá oči, takže nejsou vidět ani odlesky jejích očí.

Názvy ve světě

Kočka pouštní

Anglicky: Sand Cat, Ázerbájdžánsky: Barxan pişiyi, Holandsky: Woestijnkat, Rumunsky: Pisica de Sahara, Slovensky: Mačka piesočná

Mohlo by vás také zajímat

Somálská kočkaPerská kočkaSiamská kočkaKočka colourpointBirma – posvátná kočkaTurecká kočka vanOrientální krátkosrstá kočkaBalineská kočkaKadeřavá kočka - rexKočka skotská klapouchá

Foto: http://designyoutrust.com

Podělte se s námi o názor na tento text →