Aktuálně: 6 452 inzerátů160 588 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Liška džunglová

Vulpes bengalensis

Liška džunglová

Vulpes bengalensis

Liška džunglová

  • Výskyt: Asie
  • Délka těla: 50 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3-4 kg
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Potrava: Hmyz, ještěrky a drob­ní savci, vejce
Liška džunglová
Kam se řadí?

Liška džunglová

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Vulpes - liška
Liška džunglová
Kde žije?

Liška džunglová

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2015, 07:40
4 006 2 minuty čtení

Liška džunglová obývá výhradně Přední Indii od Himálaje na jih a zasahuje do Nepálu, Bangladéše a Assánu. Její lebka měří asi 11 cm. Tělo je dlouhé kolem půl metru a v lopatkách vysoké 26-28 cm. Tělesná váha kolísá mezi 3 a 4 kg. Zbarvení této lišky je tmavší než u jiných druhů rodu Vulpes, převlá­dá červenohnědá nebo červenošedá až černohnědá barva. Špička ocasu je černá. Znakem tohoto druhu je černá skvrna u koutku tlamy.

Malá bengálská liška džunglová obývá nejrůznější prostředí. Vyskytuje se jak v otevřených stepních oblastech, tak v polopou­štích, stejně jako v hustých lesích; džunglích a křovi­natých krajinách. Ať žije kdekoliv, vyhledává si klidná místa, kde si sama vyhrabává dosti spletité nory. Je to zvíře velmi plaché, které se však odvažuje i do blízkosti lidských sídel. Je tak obezřetná, že si ji lidé jen málo­kdy povšimnou. Je čilá i přes den a kromě doby říje ži­je osaměle. Doba říje spadá do zimy a již v lednu nebo v únoru se mohou narodit první mláďata. V chlad­nějších oblastech se rodí až v dubnu. V hnízdě bývají obyčejné pouze dvě až čtyři liščata, o která pečuje pouze matka.

Liška džunglová se živí drobnou kořistí. V jejím jídelníčku převládá hmyz, malé ještěrky a drob­ní savci. Ráda loupí vejce z hnízd na zemi hnízdících ptáků. Sbírá však s oblibou také různé zralé plody. Vzhledem k tomu, že nepůsobí žádné škody ani na do­mácích zvířatech, ani na zvěři, není pronásledována a je dosud v Indii poměrně hojná.

Názvy ve světě

Liška džunglová

Anglicky: Bengal Fox, Chorvatsky: Indijska lisica, Německy: Bengalfuchs, Slovensky: Líška bengálska

Mohlo by vás také zajímat

Liška pouštníLiška šedáLiška kanaLiška šedohnědáPlískavice strakatáPlískavice novozélandskáPlískavice plochočeláPlískavice tmaváPlískavice bělonosáPlískavice šedá

Podělte se s námi o názor na tento text →