Vini běloprsý

Vini peruviana

Výskyt: Francouzská Polynésie
Velikost: 18 cm
Hmotnost: 31-34 g
Kroužek: 5 mm
Počet vajec: 2 ks
Inkubační doba: 25 dnů
Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
velikost písma:  A A A
24.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     10654 zobrazení     0 komentářů

Popis

V dospělosti dosahuje vini běloprsý délky těla kolem 18 cm a hmotnosti v rozmezí 31 - 34 g. Přestože jeho zbarvení nehýří nejrůznějšími barvami je jeho vzhled, ve kterém dominuje modrá, bílá a černá, velmi impozantní. Hlava je směrem od očí dolů čistě bílá, zbytek hlavy tmavě modrý. Oči má tento vini hnědé a zobák oranžový. Bílá barva z hrdla sahá až na prsa. Břicho, křídla a ocas jsou tmavě modré. Konce křídel, spodní strana ocasu a okolí nad končetinami jsou černé. Končetiny jsou oranžové.

Život v přírodě

V přírodě se vini běloprsý vyskytuje ve Francouzské Polynésii u Tichého oceánu. Tento aktivní pták obývá lesy, sady a kokosové plantáže. Žije v malých skupinkách kolem 7 jedinců. Kvůli potravě a hnízdění se jejich výskyt váže na kokosové palmy, jsou velmi aktivní a dlouho nevydrží na jednom místě. Největšími predátory jsou krysy a divoké kočky, jejich početní stavy snižují také hurikány v místě jejich výskytu. I proto se světová populace odhaduje na 2500 - 10 000 kusů. Chovná sezóna v přírodě probíhá od května do července.

Chov

V zajetí se téměř nechová, je náchylný k nemocem. Pro jeho chov stačí malé voliéry, vítáno je osázení zelenými rostlinami mlže být držen i v menších koloniích. Hnízdní budka stačí s rozměry základny 10 x 10 cm a výškou 30 cm. Samice snáší dvě vejce (rozměr vejce 19,5 x 17 mm), ze kterých se mláďata líhnou po 25 dnech. Čerstvě vylíhlé mládě má hmotnost pouhé 2 gramy. Budku opouští až po dalších 9 týdnech.

Krmivo

Základ krmné dávky má tvořit nektar a to jak komerční, tak doma vyráběný. Z ovoce jsou vhodná granátová jablka, jablka, hrušky, pomeranče a také kukuřice.

Vini běloprsýNázvy ve světě

Latinsky: Vini peruviana, Anglicky: Blue Lorikeet, Německy: Saphirlori, Dánsky: Safirlori, Španělsky: Lori Monjita, Finsky: tahitinlurikki, Francouzsky: Lori nonnette, Italsky: Lorichetto blu di Tahiti, Japonsky: nodojiroruriinko, Japonsky 2: ノドジロルリインコ, Holandsky: Saffierlori, Norsky: Hvitbrystlori, Polsky: loreczka bialogardla, Rusky: Синий лори-отшельник, Slovensky: lori zafírový, Švédsky: Safirlorikit, Čínsky: 蓝鹦鹉

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.