Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Strnad viničný

Emberiza cia

Strnad viničný

Emberiza cia

Strnad viničný

  • Výskyt: Severozápadní Afrika, jižní Evropa
  • Velikost: 15-16,5 cm
  • Hmotnost: 19-30 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 10-13 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, semena
Strnad viničný
Kam se řadí?

Strnad viničný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Emberizidae - strnadovití
  • Rod: Emberiza - strnad
Strnad viničný
Kde žije?

Strnad viničný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2014, 20:55
2 897 2 minuty čtení

Znaky

Hlas strnada viničného zní podobně jako „cip". Ve všech šatech má kontrastní kresbu na šedavé hlavě, tvořenou tmavými temenními proužky, očním proužkem a proužkem lemujícím tváře; břicho je rezavě hnědé, ocas má bílé krajní rýdováky.

Prostřední

Tomuto druhu nejvíce vyhovuje kamenitá, křovím porostlá vysočina, vinice, ostružinové houští, olivové háje. Na jihu se s ním setkáme až ve vysokohorském stupni. Ve střední Evropě se strnad viničný vyskytuje hlavně v nížinách, vzácněji do nadmořské výšky 1200 metrů. Vzácně zaletuje také do České republiky, kde byl dosud zjištěn devětkrát, naposledy v květnu 1985 u Mikulova.

Rozmnožování

Sameček zpívá na hnízdišti z vyvýšeného místa od dubna do konce června. Jeho zpěv se podobá zpěvu střízlíka, nemá ale jeho břeskné tóny. Hnízdo staví strnad viničný na zemi v jamce pod převislou trávou. Hnízdí od května do června, v jediné snůšce je 4 až 6 vajíček. Na vejcích sedí pouze samička, mláďata zůstávají na hnízdě 10 až 13 dní po vyklubání z vajec.

Potrava

V létě strnad viničný požírá hojně hmyz, který loví, když prolézá houštiny. Je schopen při třepotavém letu vyzobnout z pavučiny pavouka. Na podzim semena, především travní. Mláďata krmí hlavně hmyzem.

Názvy ve světě

Strnad viničný

Anglicky: Rock Bunting, Dánsky: Klippeværling, Finsky: Vuorisirkku, Francouzsky: Bruant fou, Holandsky: Grijze gors, Chorvatsky: Strnadica cikavica, Islandsky: Steintittlingur, Italsky: Zigolo muciatto, Maďarsky: Bajszos sármány, Německy: Zippammer

Mohlo by vás také zajímat

Strnad zahradníStrnad obecnýStrnad lučníStrnad rákosníStrnad rolníStrnad šedokrkýStrnad severníStrnad cvrčivýStrnad černohlavý

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →