Aktuálně: 4 505 inzerátů179 108 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Strnad cvrčivý

Emberiza cirlus

Strnad cvrčivý

Emberiza cirlus

Strnad cvrčivý

  • Výskyt: Jih Evropy, sever Afriky, Nový Zéland
  • Velikost: 16,5 cm
  • Hmotnost: 25 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Potrava: Hmyz a semena
Strnad cvrčivý
Kam se řadí?

Strnad cvrčivý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Emberizidae - strnadovití
  • Rod: Emberiza - strnad
Strnad cvrčivý
Kde žije?

Strnad cvrčivý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.05.2014, 20:00
3 002 2 minuty čtení

Znaky

Od stejně velkého strnada obecného - délka 16,5 cm - se obě pohlaví strnada cvrčivého liší olivově šedým, nikoli skořicově hnědým kostřecem, sameček mimoto i kontrastním zbarvením obličeje a černým hrdlem. Zpěv upomíná na hlas střízlíka, postrádá však jeho dlouhý závěr.

Prostředí

Zatímco původním domovem většiny druhů strnadů jsou rozlehlé asijské stepi, je strnad cvrčivý především druhem západoevropským. Zde se na severu vyskytuje v pahorkatině, směrem k jihu se stále více mění v horského ptáka. V České republice je velmi vzácný. K nám pouze vzácně zaletuje. Dosud byl zjištěn osmkrát, naposledy v březnu 1990 u Dětmarovic.

Rozmnožování

Podobně jako pěnice umísťuje strnad cvrčivý hnízdo v křoví až do výšky asi 2 m, často je však staví i na zemi pod keřem. Jako u jiných strnadů je to tlustostěnná stavba ze suchých travních stébel. Strnad cvrčivý hnízdí s oblibou na okrajích lesů, v hájích, parcích, často na suchých slunných svazích. Hnízdí v květnu a v červnu, na jihu i koncem dubna a má obvykle dvě snůšky. Sedí nejčastěji na 3 až 4 vejcích, ze kterých se mláďata líhnou po uplynutí 12 až 13 dnů. Mláďata zůstávají poté v hnízdě dalších 10 až 15 dní, i po opuštění hnízda zůstávají ještě několik dnů závislí na rodičích.

Potrava

V létě loví strnad cvrčivý hlavně hmyz, na podzim sbírá ze země semena.

Názvy ve světě

Strnad cvrčivý

Anglicky: Cirl Bunting, Dánsky: Gærdeværling, Finsky: Pensassirkku, Francousky: Bruant zizi, Holandsky: Cirlgors, Chorvatsky: Crnogrla strnadica, Islandsky: Álmtittlingur, Italsky: Zigolo nero, Maďarsky: Sövénysármány, Německy: Zaunammer

Mohlo by vás také zajímat

Strnad zahradníStrnad obecnýStrnad lučníStrnad rákosníStrnad rolníStrnad viničnýStrnad šedokrkýStrnad severníStrnad černohlavý

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →