Aktuálně: 4 388 inzerátů184 676 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Strnad šedokrký

Emberiza caesia

Strnad šedokrký

Emberiza caesia

Strnad šedokrký

  • Výskyt: Evropa
  • Počet vajec: 3-6 ks
  • Inkubační doba: 11-13 dnů
  • Potrava: Hmyz a semena
Strnad šedokrký
Kam se řadí?

Strnad šedokrký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Emberizidae - strnadovití
  • Rod: Emberiza - strnad
Strnad šedokrký
Kde žije?

Strnad šedokrký

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.04.2014, 20:00
2 475 2 minuty čtení

Znaky

Sameček má ve svatebním šatě šedou hlavu, týl i okolí volátka, hřbet má hnědý, hruď a břicho červenavé. Když strnad šedokrký vyhnízdí, pelichají ptáci do zimního šatu, v němž jsou všechna péra lemovaná červenošedě. Samička se v letním šatu podobá samečkovi, všechny barvy jsou však matnější a hlava a hruď jsou jemně podélná skvrnité. Tento pták byl pojmenován po německém lékaři Phillippovi Jakobu Cretzschmarovi.

Prostředí

Strnad šedokrký obývá skalnatá a křovinatá krajina. Je tažným druhem, zimu tráví v Súdánu.

Rozmnožování

Hnízdí jednotlivě nebo výjimečně v malých koloniích. Většinou je strnad šedokrký monogamní, ale jsou známy i případy polygamie. Hnízdo staví samotná samice na zemi v trávě, i v polích. Hnízdí 1x ročně; snůška čítá 4-5 (3-6) namodralých, našedlých nebo narůžovělých vajec s tmavým skvrněním a vlnkováním o velikosti 19,9 x 15,6 milimetrů. Inkubace trvá u tohoto druhu 11-13 dnů, sedí pouze samice. O mláďata se poté starají oba rodiče; hnízdo opouštějí mláďata ve věku 12-13 dnů a o dalších 8-12 dnů později jsou již plně samostatná.

Potrava

Strnad šedokrký se v přírodě živí hlavně hmyzem, především v době hnízdění, při krmení mladých, a mimo toto období požírá semena.

Názvy ve světě

Strnad šedokrký

Anglicky: Cretzschmar's Bunting, Finsky: Ruostekurkkusirkku, Francouzsky: Bruant cendrillard, Holandsky: Bruinkeelortolaan, Islandsky: Hrjósturtittlingur, Italsky: Ortolano grigio, Maďarsky: Rozsdás sármány, Německy: Grauortolan

Mohlo by vás také zajímat

Strnad zahradníStrnad obecnýStrnad lučníStrnad rákosníStrnad rolníStrnad viničnýStrnad severníStrnad cvrčivýStrnad černohlavý

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →