Aktuálně: 4 364 inzerátů188 675 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Strnad zahradní

Emberiza hortulana

Strnad zahradní

Emberiza hortulana

Strnad zahradní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 15-16,5 cm
  • Hmotnost: 20-24 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 11-12 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, semena, výhonky
Strnad zahradní
Kam se řadí?

Strnad zahradní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Emberizidae - strnadovití
  • Rod: Emberiza - strnad
Strnad zahradní
Kde žije?

Strnad zahradní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 14:21
6 268 2 minuty čtení

Znaky

Sameček má zelenavě šedou hlavu a žluté hrdlo, světle žlutý oční kroužek, červenavý zobák. Samička je nenápadná, má světlé hrdlo, skvrnitou horní část hlavy a skvrnitou hruď.

Prostředí

Strnad zahradní obývá otevřenou krajinu s vtroušenými křovinami a stromy, okraje lesů, ovocné zahrady. V jižních pohořích jej můžeme zastihnout v nadmořské výšce do 2000 metrů. V severních oblastech rozšíření hnízdí strnad zahradní jen tu a tam, pak opět na řadu let zmizí. V České republice, zahnízdil strnad zahradní poprvé kolem roku 1860. Později se rozšířil do nižších poloh celé země; vrcholu dosáhlo jeho rozšíření v polovině 20. století, kdy byl místy nejhojnějším druhem strnada. Od konce 50. let se začala jeho početnost dramaticky snižovat, z řady oblastí zcela vymizel. V současné době zůstávají hlavním územím jeho výskytu hnědouhelné výsypky v Podkrušnohoří. Celková početnost byla v letech 2001-2003 odhadována na 80-160 párů.

Rozmnožování

Sameček zpívá v době hnízdění krátkou melancholickou strnadí píseň po mnoho hodin z vyvýšené skály a dovolí přitom člověku, aby se přiblížil až na pár metrů. Několik dní po příletu samečků se na hnízdišti objevují samičky. Staví na zemi hnízdo ukryté v křovinách a samička sedí na 4 až 5 vajíčkách 11 až 12 dní. Samečkové je při tom krmí, s potravou však přistávají daleko od hnízda, aby je neprozradili.

Potrava

Strnad zahradní loví hmyz, konzumuje i semena a výhonky.

Názvy ve světě

Strnad zahradní

Anglicky: Ortolan Bunting, Německy: Ortolan, Dánsky: Hortulan, Španělsky: Escribano Hortelano, Finsky: Peltosirkku, Francouzsky: Bruant ortolan, Islandsky: Dultittlingur, Italsky: Ortolano, Japonsky: Zuaohoojiro, Japonsky 2: ズアオホオジロ, Holandsky: Ortolaan, Norsky: Hortulan, Polsky: Ortolan, Portugalsky: Sombria, Rusky: Садовая овсянка, Slovensky: Strnádka záhradná, Švédsky: Ortolansparv, Čínsky: 圃鹀

Mohlo by vás také zajímat

Bulbul zahradníMuchnice zahradníDiviznáček zahradníListokaz zahradníStřevlík zahradníHrdlička zahradníRehek zahradníStrnad obecnýStrnad lučníStrnad rákosní

Foto: http://www.birdsofkuwait.com

Podělte se s námi o názor na tento text →