Aktuálně: 6 450 inzerátů160 656 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Bulbul zahradní

Pycnonotus barbatus

Bulbul zahradní

Pycnonotus barbatus

Bulbul zahradní

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 23-60 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Potrava: Plody, bezobratlí a nektar
Bulbul zahradní
Kam se řadí?

Bulbul zahradní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Pycnonotidae - bulbulovití
  • Rod: Pycnonotus - bulbul
Bulbul zahradní
Kde žije?

Bulbul zahradní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Adam Bura 26.11.2013, 17:52
11 163 2 minuty čtení

Bulbul zahradní náleží do čeledi bulbulovitých (Pycnonotidae), a do rodu Pycnonotus. Do tohoto rodu patří například také mnohem více známý a více chovaný bulbul rudouchý (Pycnonotus jocosus). Bulbul zahradní pochází z afrického kontinentu, kde vytváří řadu poddruhů (až 10). Někteří autorové však poddruhy P.b.dodsoni a P.b.tricolor rozlišují jako samostatné druhy.

Popis druhu může být následující: zobák je docela krátký a rovný. Zobák, nohy a běháky jsou černé, Oko je tmavě hnědé, s tmavou duhovkou, která však není snadno viditelná. Základní zbarvení svrchní části těla je šedo-hndědé, spodní části pak bělavě-hnědé. Hlava je výrazně tmavší, a na jejím vrchu je malá chocholka. Týl postupně přechází v hnědou barvu, a "brada" je také černavá. Peří okolo kloaky je bílé nebo žluté, což záleží na poddruhu. Délka těla je přibližně 18 cm. Zbarvení obou pohlaví je stejné.

Běžně hnízdí bulbul zahradní především ve východních částech Jižní Afriky. Zde vyhledává lesnatou krajinu, pobřežní křoviny, okraje lesů, říční křoviny, horské kosodřeviny a samozřejmě také přechodná prostředí mezi těmito biotopy. Obývá také lidské zahrady a parky.

V přírodě hnízdí především od září do prosince. Hnízdo je poměrně tuhé, silnostěnné, miskovité. Je umístěno uvnitř listoví stromů či keřů. Snůšku obvykle tvoří 2 nebo 3 vejce. Podobně jako jiní bulbulové je i tento druh parazitován kukačkou černobílou (Clamator jacobinus).

Obyčejně se pohybuje v páru nebo v malých skupinách. V přírodě je to poměrně nápadný pták, obvykle sedící na vrcholcích vegetace. Jako ostatní bulbulové jsou i bulbulové zahradní velice aktivní a hluční ptáci. Let je energický, podobný letu datlů. Potravu tvoří především plody, nektar a hmyz.

Názvy ve světě

Bulbul zahradní

Anglicky: Garden Bulbul, Estonsky: Aedbülbül

Mohlo by vás také zajímat

Strnad zahradníMuchnice zahradníDiviznáček zahradníListokaz zahradníStřevlík zahradníHrdlička zahradníRehek zahradníZvonohlík zahradníPlch zahradní

Podělte se s námi o názor na tento text →