Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Strnad rolní

Emberiza rustica

Strnad rolní

Emberiza rustica

Strnad rolní

  • Výskyt: Severské lesy
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Potrava: Semena a hmyz
Strnad rolní
Kam se řadí?

Strnad rolní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Emberizidae - strnadovití
  • Rod: Emberiza - strnad
Strnad rolní
Kde žije?

Strnad rolní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
2 398 2 minuty čtení

Znaky

Sameček v letním šatu se z dálky podobá strnadu rákosnímu, má však bílé hrdlo a namísto bílého vousu bílý proužek za okem. Pásek na hrudi a kostřec jsou červenohnědé. Samička se podobá samičce strnada rákosního, má však červenohnědý kostřec. V zimním šatě působí obě pohlaví hnědě. Hlas je „cíp".

Prostředí

Severské lesy na bažinaté půdě, bažiny, říční břehy. Výjimečně zalétl také do České republiky, kde byl dosud zjištěn třikrát – v dubnu roku 1982 byl pozorován zpívající samec u Hroznětína (okres Karlovy Vary), v březnu 1986 byl spatřen zpívající samec u Dolní Lutyně (okres Karviná a v březnu roku 2001 byl pozorován opět samec u Ostravy-Heřmanic). Strnad rolní má široký areál výskytu.

Rozmnožování

Strnad rolní hnízdí nejraději ve vlhkém, nejčastěji jehličnatém lese. Samice postupně snáší 4-6 vajec. Hnízdo tohoto druhu bývá umístěno v keři nebo přímo na zemi. Jeho přírodní potrava se skládá z hmyzu v době krmení mladých, mimo toto období konzumuje i semena. Od roku 1980 vykazuje tento druh pěvců mírný pokles stavu. Současná evropská populace strnada rolního je odhadovaná na 7-9 milionů hnízdících párů. Evropská populace tohoto druhu představuje 25-49 procent populace světové.

Názvy ve světě

Strnad rolní

Anglicky: Rustic Bunting, Finsky: Pohjansirkku, Francouzsky: Bruant rustique, Holandsky: Bosgors, Islandsky: Hrístittlingur, Italsky: Zigolo boschereccio, Maďarsky: Erdei sármány, Německy: Waldammer, Norsky: Vierspurv

Mohlo by vás také zajímat

Strnad zahradníStrnad obecnýStrnad lučníStrnad rákosníStrnad viničnýStrnad šedokrkýStrnad severníStrnad cvrčivýStrnad černohlavý

Foto: http://www.ne.jp

Podělte se s námi o názor na tento text →