Aktuálně: 6 450 inzerátů160 556 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Strnad severní

Calcarius lapponicus

Strnad severní

Calcarius lapponicus

Strnad severní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 14-15,5 cm
  • Hmotnost: 20-34 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Potrava: Hmyz a semena
Strnad severní
Kam se řadí?

Strnad severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Calcariidae - strnadovití
  • Rod: Calcarius - strnad
Strnad severní
Kde žije?

Strnad severní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2014, 20:55
2 399 2 minuty čtení

Znaky

V době hnízdění má sameček tohoto druhu černou hlavu, červenohnědý týl a bílý proužek přes oko. Samička má žlutý zobák a červenohnědý týl.

Prostředí

Eurasijská tundra od pásma severského březového lesa. Strnad severní je charakteristický pták kopcovité neskalnaté tundry se zakrslými keříky. V příhodných, na potravu bohatých biotopech leží okrsky jednotlivých párů velmi hustě vedle sebe. Zimu přečkává tento druh v jižním Rusku. Vzácně zaletuje také do České republiky, kde byl dosud zjištěn devětkrát. Většina pozorování je zimních. Naposledy byl zjištěn v září 1990 na nádrži Rozkoš.

Rozmnožování

Samečkové přilétají do hnízdišť před samičkami a vyzpěvují jak z různých vyvýšenin, tak i v letu, při čemž se snášejí a přitom třepetají křídly. Hnízdí na vlhkých místech, také v tundře. Stavba hnízda začíná náhle, jakmile se oteplí a na větších plochách tundry zmizí sníh. Hnízdo je obvykle v křovině a vzhledem k místnímu klimatu je teple vystláno peřím. Na vejcích sedí strnad severní v červnu, v červenci mladí ptáci hnízdo opouštějí.

Potrava

V létě představují krmnou dávku hlavně komáři, kteří jsou v tundře nesmírně hojní, v zimním období, jako ostatní strnadi, požírá semena.

Názvy ve světě

Strnad severní

Anglicky: Lapland Bunting, Finsky: Lapinsirkku, Francouzsky: Bruant lapon, Holandsky: IJsgors, Chorvatsky: Laponska strnadica, Islandsky: Sportittlingur, Italsky: Zigolo di Lapponia, Maďarsky: Sarkantyús sármány, Německy: Spornammer

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníStrnad zahradníBrkoslav severníStrnad obecnýStrnad lučníStrnad rákosníSněhule severníStrnad rolníStrnad viničnýStrnad šedokrký

Foto: http://fr.treknature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →