Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Brkoslav severní

Bombycilla garrulus

Brkoslav severní

Bombycilla garrulus

Brkoslav severní

  • Výskyt: Evropa, Severní Amerika
  • Velikost: 17-18 cm
  • Hmotnost: 40-62 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Délka života: Kolem 5 let
  • Potrava: Hmyz, bobule, plody
Brkoslav severní
Kam se řadí?

Brkoslav severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Bombycillidae - brkoslavovití
  • Podčeleď: Bombycillinae
  • Rod: Bombycilla - brkoslav
Brkoslav severní
Kde žije?

Brkoslav severní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.04.2014, 09:00
6 801 2 minuty čtení

Znaky

Velký jako špaček s hustým nadýchaným opeřením a krátkým, žlutě zakončeným ocasem. Kostřec je šedý, na hlavě má pták chocholku. Cvrčivý hlas. Let je rychlý, podobný letu špačka.

Prostředí

Brkoslav severní hnízdící v severských jehličnatých a březových lesích až po severní hranici vysokého lesa, na jihu je hranice výskytu pohyblivá. Je-li na severu příliš tuhá zima, odtahují brkoslavové k jihu, někdy se v různě velkém množství dostanou až do střední Evropy. Tady je tedy brkoslav severní invazním ptákem, objevujícím se zhruba každých 10 let ve větším množství. V té době jej můžeme pozorovat jako zimního hosta. Příčina tohoto nepravidelného tahu na jih je dosud neznámá.

U nás se brkoslavové objevují jako stromoví ptáci, kteří slétají na zem, jen aby se napili a vykoupali. Koupou se dokonce i mezi ledovou tříští. V místech, kde ještě visí na stromech bobule, se zastavují k odpočinku, a když je očesají, táhnou dále. Některá hejna brkoslavů jsou plachá, jiná jsou tak nebojácná, že tyto krásné ptáky můžeme pozorovat ze vzdálenosti jednoho metru. V březnu táhnou pak brkoslavi zpátky na sever.

Rozmnožování

Invazní hejna mohou být tak početná, s jakými se v jejich severských hnízdištích nikdy nesetkáme. Hnízdí na stromech většinou 4 až 5 metrů vysoko. Hnízdo staví jako pevnou stavbu z větví, lišejníků a mechů a uvnitř je vystýlají sobími chlupy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Také v době toku nabízí sameček samičce potravu a poskakuje kolem ní s načepýřenou chocholkou a svěšenými křídly. Brkoslav severní hnízdí v červnu a v červenci, v srpnu ptáci hnízdiště opouštějí a slétají se do hejn.

Názvy ve světě

Brkoslav severní

Anglicky: Waxwing, Finsky: Tilhi, Francouzsky: Jaseur boréal, Holandsky: Pestvogel, Chorvatsky: Kugara, Islandsky: Silkitoppa, Italsky: Beccofrusone, Maďarsky: Csonttollú, Německy: Seidenschwanz, Norsky: Sidensvans, Polsky: Pliszka siwa, Portugalsky: Tagarela-europeu, Rumunsky: Mătăsar, Slovensky: Chochláč severský, Španělsky: Ampelis, Švédsky: Sidensvans

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníBrkoslav americkýSněhule severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák severníRybák severníSíh severníBahnivec severníMýval severní

Foto: http://enfo.agt.bme.hu

Podělte se s námi o názor na tento text →