Aktuálně: 4 588 inzerátů178 151 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Sněhule severní

Plectrophenax nivalis

Sněhule severní

Plectrophenax nivalis

Sněhule severní

  • Výskyt: Evropa, Asie, Severní Amerika
  • Velikost: 15,5-18 cm
  • Hmotnost: 30-60 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 13-15 dnů
  • Potrava: Hmyz, semena
Sněhule severní
Kam se řadí?

Sněhule severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Calcariidae
  • Rod: Plectrophenax - sněhule
Sněhule severní
Kde žije?

Sněhule severní

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
3 010 2 minuty čtení

Znaky

Sameček ve svatebním šatě je nápadně černobílý. Samička má podobné zbarvení, ale nenápadně šedobílé. Při podzimním pelichání narůstá peří s hnědavým a rezavým lemem, který se odírá až v předjaří a tím odhaluje letní šat.

Prostředí

V létě skalnatá tundra, kamenité svahy, za tahu a v zimě štěrkové lomy, okolí vybagrovaných jezer, na polích, často je sněhule severní ve velkých skupinách.

Rozmnožování

Samečkové přilétají na hnízdiště až o čtyři týdny dříve než samičky a obsazují své okrsky, za špatného počasí se ale zpočátku opět shlukují. Koncem dubna přilétají první samičky, sedět na vejcích začínají ale až koncem května. Samečkové zpívají na skalách nebo při klesajícím letu. V květnu nebo červnu sedí ptáci 13 až 15 dní na 5 až 6 vajíčkách. Mláďata zůstávají na hnízdě 10 až 14 dní. Hnízdo je obvykle ve skalní štěrbině, v děrách v zemi nebo ve zdech. Na rozdíl od strnadů z jižnějších krajů je postaveno velmi teple a je bohatě vystláno měkkým peřím bělokurů.

Potrava

V létě loví sněhule severní hlavně hmyz, na podzim a v zimě semena, hlavně březová. Ve střední Evropě se sněhule objevují jen tehdy, když je na severu skutečně tuhá zima. Byly už pozorovány i u krmítek. Od února táhnou opět pomalu k severu, samečkové letí napřed, a když v době jarního tání přiletí i samičky, samečkové už nalezli a rozdělili si své revíry. Párek sně- hulí pak může využít krátkého polárního léta k odchovu potomstva.

Názvy ve světě

Sněhule severní

Anglicky: Snow Bunting, Finsky: Pulmunen, Francouzsky: Bruant des neiges, Holandsky: Sneeuwgors, Chorvatsky: Bijela strnadica, Islandsky: Snjótittlingur, Italsky: Zigolo delle nevi, Maďarsky: Hósármány, Německy: Schneeammer

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníBrkoslav severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák severníRybák severníSíh severníBahnivec severníMýval severníHraboš severní

Foto: http://www.birdsasart.com

Podělte se s námi o názor na tento text →