Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Hraboš severní

Microtus oeconomus oeconomus

Hraboš severní

Microtus oeconomus oeconomus

Hraboš severní

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 13,5-21,5 cm s ocasem
  • Hmotnost: 20-60 g
Hraboš severní
Kam se řadí?

Hraboš severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Microtus - hraboš
Hraboš severní
Kde žije?

Hraboš severní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 732 1 minuta čtení

Identifikace

Hraboš severní dorůstá délky těla 98-142 milimetrů, ocas je dlouhý 38-73 milimetrů, zadní tlapka tohoto druhu je dlouhá 18,5-22,5 milimetrů, velikost ucha se pohybuje v rozmezí 12-16 milimetrů, hmotnost dospělého jedince kolísá od 20 do 60 gramů. Má relativně dlouhý ocas (tvoří až 55 procent délky těla). Je statnější než hraboš polní, či hraboš mokřadní. Srst má tmavě šedou až černohnědou, spodina je světlejší. Horní Ml obsahuje šest uzavřených políček, charakteristický je tvar prvního z nich.

Rozšíření

Východní hranice evropského výskytu zasahuje Polsko a severní Německo. Ostrůvkovitě se hraboš severní vyskytuje na Slovensku (konkrétně Žitný ostrov, Jurský Súr, slovenské jezero Leveleš), vyskytuje se rovněž v Rakousku a Maďarsku. V této oblasti je ohrožen vyhynutím. U nás zjištěn nebyl, teoreticky však jeho výskyt zcela vyloučit nelze; na jižní a severní Moravě či na severu Čech lze najít biotopy, které jeho stanovištním nárokům odpovídají.

Způsob života

Jeho populace v přírodě obývají ostřicové trsy, kde si hraboši vytváří jak povrchová, tak skrytá hnízda a chodby. Při vyšších stavech vody zdárně plave z jednoho trsu na druhý. Do zimního spánku hraboš severní neupadá.

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníHraboš sněžnýHraboš polníHrabošík tatranskýHrabošík podzemníHrabošík FatiůvBrkoslav severníSněhule severníStrnad severníPotáplice severní

Foto: http://www.digitalnature.org

Podělte se s námi o názor na tento text →