Aktuálně: 4 577 inzerátů178 142 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Hraboš polní

Microtus arvalis

Hraboš polní

Microtus arvalis

Hraboš polní

  • Výskyt: Celá Evropa kromě Skandinávie
  • Délka: 8-13 cm
  • Hmotnost: 15-40 g
  • Březost: 19-21 dnů
  • Počet mláďat: 5-6 ks- 2-4x ročně
  • Délka života: Max. 16 měsíců
  • Potrava: Kořeny a listy rostlin a jejich semena
Hraboš polní
Kam se řadí?

Hraboš polní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Microtus - hraboš
Hraboš polní
Kde žije?

Hraboš polní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 14:59
22 542 2 minuty čtení

Identifikace

Tento nejznámější druh hraboše dosahuje délky těla 80-130 milimetrů, ocas má hraboš polní dlouhý 21-51 milimetrů, zadní tlapka bývá od 14 do 18 milimetrů, ucho je dlouhé 9-11 milimetrů. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje v rozmezí 15-40 gramů. Na hřbetě je žlutě šedohnědý, na břiše šedobílý. Boltec je silný a hustě ochlupený. Horní M2 má na třecí ploše 4 políčka.

Rozšíření

Hraboš polní obývá celou Evropu mimo Anglie, Skandinávie a části Středomoří. Dále se vyskytuje v Přední Asii, v Malé Asii a v Iránu. Je typickým obyvatelem stepí, mezi které můžeme počítat i naše pole a louky. Dovede se přizpůsobit nejrůznějším životním podmínkám. Podél silnic a železnic proniká i vysoko do hor. Zjištěn byl i v Tatranském národním parku.

Způsob života

Tento druh hraboše obývá kulturní stepi, řídké lesy a to až do výšek až 1900 metrů. Hraboš polní žije v koloniích, hrabe si rozsáhlé systémy podzemních chodeb. Aktivní je ve dne i v noci. V zimě konzumuje potravu ze zásob, v chodbách pod sněhem si buduje travnatá hnízda. V létě si na vlhkých místech staví hnízda i nad zemí. Populace žijí usedle. Samice rodí 2-4x průměrně 5-6 mladých. Ve 3-4 letých cyklech se může značně přemnožovat. Cyklické přemnožení hrabošů poškozuje nejvíce zemědělství. Jeden hraboš polní spotřebuje ročně 1 kilogram potravy!

Názvy ve světě

Hraboš polní

Anglicky: Common Vole, Německy: Feldmaus, Holandsky: Veldmuis, Maďarsky: Mezei pocok, Chorvatsky: Poljska voluharica, Rumunsky: şoarece de câmp, Rusky: Obyknovennaja polevka, Slovensky: Hraboš poľný

Mohlo by vás také zajímat

Husa polníHraboš sněžnýHrabošík tatranskýHrabošík podzemníHrabošík FatiůvVrabec polníOsenice polníPolník dvojtečnýSvižník polníCvrček polní

Podělte se s námi o názor na tento text →