Aktuálně: 5 297 inzerátů170 981 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Hrabošík podzemní

Microtus subterraneus

Hrabošík podzemní

Microtus subterraneus

Hrabošík podzemní

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 8,2-10,5 cm
  • Hmotnost: 13-25 g
  • Březost: 21-23 dnů
  • Počet mláďat: 2-3 ks- 3-5x ročně
  • Potrava: Rostlinná
Hrabošík podzemní
Kam se řadí?

Hrabošík podzemní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Microtus - hraboš
Hrabošík podzemní
Kde žije?

Hrabošík podzemní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 19:00
5 828 2 minuty čtení

Identifikace

Hrabošík podzemní má délku těla 82-105 milimetrů, ocas tohoto druhu je 24-32 milimetrů, zadní tlapka 14-15,5 milimetru, ucho 8-10 milimetru, hmotnost dospělého jedince je 13-25 gramů. Je to nejmenší středoevropský hraboš s drobnýma očima, šedohnědou srstí, světlejší spodinou. Od ostatních hrabošů jej odlišuje drobná zadní tlapka s 5 hrboly.

Rozšíření

Je domovem v Evropě od severozápadní Francie po Ukrajinu a západní Anatolii, na severu zasahuje k Baltskému moři a na jihu do severní Itálie a na Balkán.

Způsob života

Hrabošík podzemní je vázán na vlhké louky, lesy, břehy potoků, zejména s porostem olší. Žije usedle a buduje si rozsáhlý systém nor. Mezi drobnými hlodavci má nejnižší početnost vrhu, v průměru 2-3 mláďata. Váží těsně po porodu necelé 2 gramy, oči se jim otevírají 10-11. den života a o dva dny později se už začínají přiživovat zelenou potravou. Mimo hnízdo se mláďata poprvé dostávají ve stáři 2 týdnů, ale ještě několik dní příležitostně sají. O potomstvo pečuje nejen samice, ale i samec a případně i další jedinci sdílející společné hnízdo, což není u hrabošů obvyklé. Pohlavní dospělost přichází 2-3 týdny po osamostatnění, samice má během roku 3-5 vrhů.

Názvy ve světě

Hrabošík podzemní

Anglicky: European Pine Vole, Německy: Kurzohrmaus, Holandsky: Ondergrondse woelmuis, Chorvatsky: Podzemni voluhar, Maďarsky: Földi pocok, Rumunsky: şoarece subpământean, Rusky: Kustarnikovaja polevka, Slovensky: Hrabáč podzemný

Mohlo by vás také zajímat

Hrabošík tatranskýHrabošík Fatiův

Podělte se s námi o názor na tento text →