Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Hrabošík tatranský

Microtus tatricus

Hrabošík tatranský

Microtus tatricus

Hrabošík tatranský

  • Výskyt: Vyšší polohy - Karpaty, Tatry
  • Délka: 9,8-11,8 cm
  • Hmotnost: 20-41 g
  • Počet mláďat: 2-4 ks, 3-5x ročně
Hrabošík tatranský
Kam se řadí?

Hrabošík tatranský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Microtus - hraboš
Hrabošík tatranský
Kde žije?

Hrabošík tatranský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 18:52
4 227 2 minuty čtení

Identifikace

Hrabošík tatranský dosahuje délky těla 98-118 milimetrů. Ocas se u tohoto hrabošíka pohybuje v délce 34-49 milimetrů, zadní tlapka je pak dlouhá 16-19 milimetrů, ucho 9-12,5 milimetru, hmotnost dospělého jedince je 20-41 gramů. Srst je skořicová až šedohnědá, břicho šedobílé. Na zadní tlapce je 5-6 mozolů. Od hrabošíka podzemního se liší karyotypem, tvarem stoliček a velikostí oka – u hrabošíka podzemního nepřesahuje průměr 2,5 milimetru.

Výskyt

Hrabošík tatranský byl popsán brněnským zoologem J. Kratochvílem v roce 1952 z Vysokých Tater. Později byl zjištěn i ve Východních Karpatech (Rumunsko, Ukrajina). V České republice jde o vysokohorský a horský druh, který byl nejblíže našemu území zjištěn v Oravských Beskydech. I když existuje jistá teoretická možnost jeho výskytu i v naší části Beskyd, dosavadní výsledky terénních výzkumů nic takového nenaznačují.

Způsob života

Hrabošík tatranský žije ve výškách 650-2350 metrů. Vyhledává vlhká, zamokřená místa s bohatou vegetací. Zvyky připomíná ostatní hrabošíky, stejně jako oni nemá zimní spánek. Průměrný počet mláďat je 2-4. Nevidomé holátko váží po porodu zhruba 2 gramy. Samice přivádí mláďata na svět průměrně 3-5x za rok.

Názvy ve světě

Hrabošík tatranský

Anglicky: Tatra Pine Vole, Slovensky: Hrabáč tatranský

Mohlo by vás také zajímat

Hrabošík podzemníHrabošík Fatiův

Podělte se s námi o názor na tento text →