Aktuálně: 6 011 inzerátů162 942 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Hrabošík Fatiův

Microtus multiplex

Hrabošík Fatiův

Microtus multiplex

Hrabošík Fatiův

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 9-11,5 cm
  • Hmotnost: 19-31 g
  • Počet mláďat: 2-3 ks
Hrabošík Fatiův
Kam se řadí?

Hrabošík Fatiův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Microtus - hraboš
Hrabošík Fatiův
Kde žije?

Hrabošík Fatiův

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 19:06
2 588 2 minuty čtení

Identifikace

Hrabošek Fatiův má tělo o délce 90-115 milimetrů, ocas tohoto druhu bývá dlouhý 28-42 milimetrů, zadní tlapka 15-17,5 milimetru, ucho má hrabošík 6,8-8,5 milimetru. Dospělý jedinec dosahuje hmotnosti 19-31 gramů. Na rozdíl od podobného hrabošíka podzemního má však srst na zádech červený odstín, zadní tlapku zpravidla delší a liší se i tvarem některých zubů a nosních kostí.

Rozšíření

Ve střední Evropě se hrabošík Faitův vyskytuje pouze v oblasti švýcarských a rakouských Alp až do 2000 metrů. V rakouských Alpách se vyskytuje druh Microtus liechtensteini, který mnozí autoři považují pouze za formu hrabošíka Fatiova.

Způsob života

Při výběru stanovišť je hrabošík Fatiův nenáročný. Nejčastěji obývá zarostlé břehy vodních toků (zejména s porosty olší) i nádrží, horské louky, pastviny i kalamitní holiny, dále některé typy lesních porostů (hlavně luzní lesy a bučiny) i různá stanoviště přímo ovlivněná člověkem, jako příkopy podél cest, rumiště, zahrady, sady a někdy též polní kultury. Výjimečně bývá zjištěn i v suťových polích či okrajově na rašeliništích. Dává přednost stinným místům, vysloveně podmáčeným terénům se vyhýbá. Oproti jiným zástupcům hlodavců má hrabošík poměrně nízký počet mláďat v jednom vrhu, v průměru 2-3 mláďata, která přichází na svět holá a slepá.

Názvy ve světě

Hrabošík Fatiův

Anglicky: Alpine Pine Vole

Mohlo by vás také zajímat

Hrabošík tatranskýHrabošík podzemní

Podělte se s námi o názor na tento text →