Aktuálně: 4 351 inzerátů189 391 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Vrabec polní

Passer montanus

Vrabec polní

Passer montanus

Vrabec polní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 14 cm
  • Hmotnost: 20-30 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, semena plevelů
Vrabec polní
Kam se řadí?

Vrabec polní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Passeridae - vrabcovití
  • Rod: Passer - vrabec
Vrabec polní
Kde žije?

Vrabec polní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 13:03
13 656 2 minuty čtení

Znaky

Obě pohlaví vypadají stejně, mají hnědý vršek hlavy a černou skvrnu na lících. Vrabec polní dosahuje délky těla 14 centimetrů. Na podzim tvoří velká hejna. Dospělý jedinec váží 20 – 24 gramů. Rozpětí křídel se pohybuje u tohoto druhu kolem 21 centimetrů. Od vrabce domácího se liší bílými tvářemi s černou skvrnkou a čokoládově zbarvenou hlavou.

Prostředí

Nejčastěji obývá tento druh polní dřeviny, okraje vesnic.

Rozmnožování

Tento pták z čeledi vrabcovitých hnízdí v koloniích nebo jednotlivě v budkách. Hnízdo je nepořádná, ale teplá hromada ze stébel a peří s postranním vchodem. Někdy jsou do něj zastrkány květy. Párek vrabců polních používá často po celý život tutéž dutinu, jeden sameček může ale též žít s několika samičkami a po řadě krmit mláďata ve více hnízdech. Mívá většinou dvě snůšky s 5 až 6 vajíčky od dubna do června, na vejcích sedí 12 až 14 dní, mláďata zůstávají v hnízdě též 12 až 14 dní. Ptáci spí i mimo dobu hnízdění ve svých dutinách, přesto můžeme občas po chladných zimách pozorovat vrabce s umrzlými prsty.

Potrava

Vrabec polní se živí hmyzem, kterým převážně krmí mláďata. Konzumuje více semen plevelů než kulturních rostlin a neoklovává ovoce, škodí člověku mnohem méně než vrabec domácí.

Názvy ve světě

Vrabec polní

Anglicky: Eurasian Tree Sparrow, Německy: Feldsperling, Dánsky: Skovspurv, Španělsky: Gorrión Molinero, Finsky: Pikkuvarpunen, Francouzsky: Moineau friquet, Islandsky: Trjáspör, Italsky: Passero mattugio, Japonsky: Suzume, Japonsky 2: コガネスズメ, Holandsky: Ringmus, Norsky: Pilfink, Polsky: Mazurek, Portugalsky: Pardal-montez, Rusky: Полевой воробей, Slovensky: Vrabec poľný, Švédsky: Pilfink, Čínsky: 麻雀

Mohlo by vás také zajímat

Husa polníHraboš polníVrabec domácíOsenice polníPolník dvojtečnýSvižník polníCvrček polníKoroptev polníKřepelka polníSkřivan polní

Foto: http://www.wildaboutbritain.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →