Aktuálně: 4 386 inzerátů184 671 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Skřivan polní

Alauda arvensis

Skřivan polní

Alauda arvensis

Skřivan polní

  • Výskyt: Evropa, Austrálie
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 40 g
  • Počet vajec: 3-6 ks
  • Inkubační doba: 11-12 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Semena a hmyz, též obilí
Skřivan polní
Kam se řadí?

Skřivan polní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Alaudidae - skřivanovití
  • Rod: Alauda - skřivan
Skřivan polní
Kde žije?

Skřivan polní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 12.01.2014, 19:00
13 974 2 minuty čtení

Znaky

Skřivan polní je dlouhý 18 cm, podstatné větší než pěnkava. Malá, ale pohyblivá péřová chocholka na hlavě. Ocas je zevně bíle lemován.

Prostředí

Bezlesé lučiny, zvláště ty, kde je tráva stále nízká. Typický pták pro pole s ozimy, ještě hojnější je však na chudých pastvinách, kde můžeme často na jaře slyšet zpěv mnoha skřivanů najednou. Na jaře v době tání sněhu se objevuje na prvních nezasněžených místech v polích, na podzim na strništích.

Rozmnožování

Ze zimovišť v okolí Středozemního moře se skřivani vracejí v malých skupinách a za několik dní už začínají zpívat. Jejich zpěv je první předzvěstí jara. Zpívají, zatímco vysoko nad nimi táhnou k severu další skupinky skřivanů. Skřivaní píseň, jasný, nekonečný proud tónů a melodií, zaznívá obvykle z veliké výšky. Let provázený písní může trvat až 20 minut, nakonec klesá skřivan k zemi a posledních dvacet metrů padá k zemi jako kámen z nebe. O několik minut nato může zase vyletět. Večer zpívá skřivan polní také tichounce na kameni v poli nebo na vrcholu hroudy.

Když proráží suchou loňskou trávou první mladá travička, sedí skřivan polní na první snůšce pod převislou vegetací. Sedící samičku střídá po poledni sameček. Mezi dubnem a červencem kladou skřivani dvě snůšky, sedí na vejcích 11 až 12 dní. Mláďata krmí 9 až 10 dní, za 18 dní už mladí dovedou létat. Mláďata skřivanů tvoří tedy jakýsi přechod od ptáků krmivých, jaké nacházíme běžně mezi pěvci, k ptákům nekrmivým. Takový způsob odchovu je pro mláďata ve stepních podmínkách výhodnější než odchov mláďat krmivých.

Potrava

Semena a hmyz, též obilí.

Názvy ve světě

Skřivan polní

Anglicky: Sky Lark, Německy: Feldlerche, Dánsky: Sanglærke, Španělsky: Alondra de Eurasia, Finsky: Kiuru, Francouzsky: Alouette des champs, Islandsky: Sönglævirki, Italsky: Allodola, Japonsky: Hibari, Holandsky: Veldleeuwerik, Norsky: Sanglerke, Polsky: Skowronek, Portugalsky: Laverca, Rusky: Полевой жаворонок, Slovensky: Škovránok poľný, Švédsky: Sånglärka, Čínsky: 云雀

Mohlo by vás také zajímat

Husa polníHraboš polníVrabec polníOsenice polníPolník dvojtečnýSvižník polníCvrček polníKoroptev polníKřepelka polníSkřivan lesní

Foto: http://www.birdpix.lt

Podělte se s námi o názor na tento text →