Aktuálně: 6 447 inzerátů160 634 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Hraboš sněžný

Microtus nivalis

Hraboš sněžný

Microtus nivalis

Hraboš sněžný

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 11-14 cm
  • Hmotnost: 35-65 g
  • Počet mláďat: 2-7 ks, 1-2x ročně
  • Délka života: 1 rok
  • Potrava: Části rostlin
Hraboš sněžný
Kam se řadí?

Hraboš sněžný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Chionomys - hraboš
Hraboš sněžný
Kde žije?

Hraboš sněžný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 14:54
4 223 2 minuty čtení

Identifikace

Hraboš sněžný dosahuje délky těla 110-140 milimetrů, ocas je u tohoto druhu dlouhý 50-75 milimetrů (tvoří zhruba 45 procent délky děla), zadní tlapka 19-21 milimetrů, ucho je dlouhé 15-17 milimetrů. Hmotnost dospělého zvířete bývá v rozmezí 35-65 gramů. Je to větší hraboš s charakteristickým stříbřitě šedým, často až namodralým zbarvením hřbetu a dlouhými hmatovými chlupy na čenichu. Horní Ml má 7 téměř uzavřených políček a zvláštní tvar prvého z nich.

Rozšíření

Hraboš sněžný se vyskytuje v horách, typicky v kamenných sutích nad hranicí lesa (1100 metrů nad mořem a více), například v Alpách a Vysokých Tatrách. V České republice ve volné přírodě není. Tento hraboš z čeledi křečkovitých je čilý i v zimním období, pohybuje se pod sněhem, rád se zdržuje v kamení.

Způsob života

Hraboš sněžný obývá štěrbiny ve skalních sutích s blízkostí trav nad hranicí lesa ve výškách 1100-2600 metrů. Hraboš sněžný rád vytváří kolonie, je aktivní ve dne i v noci, pod sněhem je čilý po celou zimu. Průměrně přivádí samice na svět 2-7 mláďat a vrhne 1-2x za rok. Mláďata samice kojí tři týdny, mladí hraboši otevírají oči 13. den života. Zakrátko jsou mláďata pohlavně dospělá a schopna sama plodit další potomky.

Názvy ve světě

Hraboš sněžný

Anglicky: European Snow Vole, Chorvatsky: Snježna voluharica, Slovensky: Hraboš tatranský

Mohlo by vás také zajímat

Hraboš polníHrabošík tatranskýHrabošík podzemníHrabošík FatiůvHraboš severníHraboš mokřadní

Podělte se s námi o názor na tento text →