Aktuálně: 6 008 inzerátů162 924 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Hraboš mokřadní

Microtus agrestis

Hraboš mokřadní

Microtus agrestis

Hraboš mokřadní

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 12,8-19,2 cm včetně ocasu
  • Hmotnost: 17-50 g
  • Březost: 20-22 dnů
  • Počet mláďat: 2-11 ks
Hraboš mokřadní
Kam se řadí?

Hraboš mokřadní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Microtus - hraboš
Hraboš mokřadní
Kde žije?

Hraboš mokřadní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 832 2 minuty čtení

Identifikace

Hraboš mokřadní dosahuje délky těla 100-140 milimetrů, ocas je dlouhý zpravidla 28-52 milimetrů, zadní tlapka se u tohoto druhu pohybuje v rozmezí od 18 do 21 milimetrů, ucho je dlouhé 11-16 milimetrů. Hmotnost dospělého jedince může kolísat od 17 do 50 gramů. Je tmavší než hraboš polní, v srsti jsou černé chlupy. Ocas je vespod světlý. Boltec je blanitý, řídce a dlouze ochlupený. Zadní tlapka je většinou delší než 18 mm (u hraboše polního do 17,5 mm) a naspodu tmavá. Horní M2 má na třecí ploše 5 políček. Pářící se samci typicky páchnou.

Rozšíření

Vlhčí a chladnější oblasti po celém území střední Evropy. V České republice byl zprvu hraboš mokřadní považován za vzácný druh, až později se ukázalo, že místy je zcela běžný. Obývá polohy od 140 m n. m. (především Děčínsko, Mostecko) do 1600 m n. m. (Krkonoše - Sněžka, Vysoké Kolo; Hrubý Jeseník - Praděd). Dosud nebyl zjištěn v nížinách středních i východních Čech a jižní Moravy.

Způsob života

Hraboš mokřadní, jak již napovídá jeho durhový název, osidluje mokré horské louky a mokřiny s rašeliníkem, rovněž vlhké okraje lesů. Samice rodí po 20-22 dnech březosti 4-5 (2-11) mláďat, která váží při narození necelé 3 g, prohlédnou 8-9. den života a brzy poté začínají částečně přijímat i zelenou potravu. První generace se objevuje na povrchu počátkem května, poslední vrhy přicházejí na svět v říjnu.

Názvy ve světě

Hraboš mokřadní

Anglicky: Field Vole, Dánsky: Nordmarkmus, Holandsky: Aardmuis, Chorvatsky: Livadska voluharica, Maďarsky: Csalitjáró pocok, Německy: Erdmaus, Rumunsky: şoarece de umbră, Rusky: Ťomnaja polevka, Slovensky: Hraboš močiarný

Mohlo by vás také zajímat

Hraboš sněžnýHraboš polníHrabošík tatranskýHrabošík podzemníHrabošík FatiůvVřetenuška mokřadníHraboš severní

Foto: http://www.scandinavianmountains.com

Podělte se s námi o názor na tento text →