Aktuálně: 6 453 inzerátů160 588 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Buřňák severní

Puffinus puffinus

Buřňák severní

Puffinus puffinus

Buřňák severní

  • Výskyt: Atlantský oceán
  • Délka: 35 cm
  • Hmotnost: 0,35-0,58 kg
  • Počet vajec: 1 ks
  • Inkubační doba: 50 dnů
  • Potrava: Ryby
Buřňák severní
Kam se řadí?

Buřňák severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Procellariiformes - trubkonosí
  • Čeleď: Procellariidae - buřňákovití
  • Rod: Puffinus - buřňák
Buřňák severní
Kde žije?

Buřňák severní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
4 239 2 minuty čtení

Znaky

Tři rasy, které se odlišují světlými až tmavými hřbetními a břišními stranami. Od ostatních, vzácnějších buřňáků evropských moří je nejlépe rozeznáme podle velikosti: buřňák severní je dlouhý asi 35 cm, tedy jako racek chechtavý a o něco větší než městský holub. Má dlouhá a úzká křídla, za letu strnule natažená. Zobák e černý.

Prostředí

Mimo dobu hnízdění je buřňák severní mimo dohled od pobřeží. Od poloviny března a až do podzimu se ptáci přibližují svým početným hnízdním koloniím na skalnatých ostrovech, místy i na pevnině.

Rozmnožování

Sameček se samičkou vyhrabávají společně až 150 cm hlubokou hnízdní noru, nespokojí-li se s hlubokou skalní škvírou nebo dutinou v kamenných sutích. Hnízda obsahují chatrnou podložku ze stébel a rybích kostí, jediné vejce leží často na holé zemi. Je matně bílé, až 6 cm dlouhé a váží kolem 40 g. Nepříjemně zapáchá. Kladení vejce probíhá většinou začátkem května, oba rodiče se po několika dnech při sezení střídají. Po 50 dnech, obvykle v polovině června se klubou mláďata s prachovým peřím hustým jako vlna. Rodiče je ještě asi 10 dní zahřívají a 60 dnů krmí, obvykle jednou denně. Za dne vypadají kolonie jako opuštěné. Jen v blízkosti hnízdních dutin je možno zaslechnout jemné, zvonivé hlásky. Za soumraku se staří ptáci vracejí zpět ke koloniím. Pak se ozývají bzučivé, zpěvavé, kvokavé zvuky. Koncem srpna odlétají rodiče zpátky na moře. Mláďata zůstávají ještě 2 týdny v dutinách.

Názvy ve světě

Buřňák severní

Anglicky: Manx Shearwater, Dánsky: Almindelig Skråpe, Finsky: Pikkuliitäjä, Francouzsky: Puffin des Anglais, Holandsky: Noordse pijlstormvogel, Chorvatsky: Mali zovoj, Islandsky: Skrofa, Italsky: Berta minore, Maďarsky: Bukdosó vészmadár, Německy: Schwarzschnabel-Sturmtaucher, Norsky: Havlire

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníBrkoslav severníSněhule severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák ledníBuřňák žlutozobýRybák severníSíh severníBahnivec severní

Foto: http://seabirdsgalicia.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →