Aktuálně: 4 327 inzerátů190 218 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Netopýr severní

Eptesicus nilssonii

Netopýr severní

Eptesicus nilssonii

Netopýr severní

  • Výskyt: Většina Evropy
  • Délka těla: 54-63 mm
  • Hmotnost: 8-17,5 g
  • Délka života: Až 19 let
  • Potrava: Létající hmyz
Netopýr severní
Kam se řadí?

Netopýr severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Eptesicus - netopýr
  • Podrod: Eptesicus
Netopýr severní
Kde žije?

Netopýr severní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 20.01.2014, 13:00
4 136 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr severní je středně velký druh, předloktí je dlouhé 37-44 milimetrů, délka těla 54,5-63 milimetrů, ocas bývá dlouhý 35-50 milimetrů, ucho velké 14-17 milimetrů, rozpětí křídel dospělého netopýra činí 240-280 milimetrů. Váha 8-17,5 milimetrů. Typické je zlatavé zbarvení jinak tmavohnědé srsti. Spodina je světlejší. Špička ocasu je volná, ostruha je kožovitě rozšířena.

Rozšíření

Netopýr severní chybí v severním Německu a Polsku, stejně jako v oblastech západního Maďarska, jižního Slovenska a přilehlé části Rakouska. Je vzácný a hojnější pouze v horských lesích.

Způsob života

Netopýr severní utváří letní kolonie (čítající 30-40 samic), ale i samotní samci obývají štěrbiny vně i uvnitř budov. Zimuje jednotlivě v podzemních prostorách. Za mírných zim, či při oteplení mu stačí hlubší skalní štěrbiny. Loví ve skupinách krouživým letem, zejména v menších podhorských a horských obcích, kolem bílých lamp, nebo v blízkosti porostních stěn, či v lesních prolukách, kolem bažin a malých lesních rybníčků. Lovící jedinci byli již mnohokráte pozorováni na úrovni severního polárního kruhu. Nejvyšší známý věk je u tohoto druhu 19,5 roku, nejdelší známý přelet 115 kilometrů.

Názvy ve světě

Netopýr severní

Anglicky: Northern Bat, Holandsky: Noordse vleermuis, Chorvatsky: Sjeverni noćnjak, Německy: Nordfledermaus, Rusky: Severnyj kožanok, Slovensky: Netopier severský

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníBrkoslav severníSněhule severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák severníRybák severníSíh severníBahnivec severníNetopýr lysý

Foto: http://www.uniprot.org

Podělte se s námi o názor na tento text →