Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Hohol severní

Bucephala clangula

Hohol severní

Bucephala clangula

Hohol severní

  • Výskyt: Severské jehličnaté lesy
  • Délka: 46 cm
  • Hmotnost: 500-1150 g
  • Počet vajec: 6-11 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Korýši, plži, mlži
Hohol severní
Kam se řadí?

Hohol severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Bucephala - hohol
Hohol severní
Kde žije?

Hohol severní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 12:38
3 939 4 minuty čtení

Znaky

Kačer je ve svatebním šatě pouze černobílý, na hlavě se zelenavým či fialovým leskem. Peří na hlavě je protažené v chocholku, proto působí hlava jako zvláště velká. Na lících má bílou oválnou skvrnu, jeho duhovka je zlatožlutá a zobák černý. Rok staré samečky poznáme podle matně černohnědé hlavy. Je možno jej zaměnit s hoholem islandským.

V prostém šatu mají samice i samci hnědou hlavu a šedý hřbet. Křídla jsou vždy tmavá s bílými ručními letkami. Hohol severní je dlouhý 46 cm. Značně tiché ptáky poznáme podle do dálky slyšitelného šumotu křídel. Vyluzuje jej pět obzvlášť úzkých per ručních letek a slouží k tomu, aby se skupina v noci letících ptáků držela za tahu pohromadě. Vroucný, zvonivě krákavý hlas připomíná volání havranů. S hoholy se prakticky nesetkáme na souši, v době hnízdění však hojně sedají na větvích až ve vrcholcích stromů.

Prostředí

Hohol severní je hojný hnízdící pták oblastí severských jehličnatých lesů. Severní hranici jeho hnízdišť tvoří zhruba hranice severských lesů, na jihu se místy objevuje i v lesích smíšených - vzácně až v České republice a v Bavorsku. V době hnízdění se s oblibou zdržuje na jezerech a pomalu plynoucích řekách se zalesněnými břehy. Je tažným ptákem a zimu přečkává jednak v chráněných mořských zálivech a na lagunách, jednak i na čistých a hlubokých sladkovodních jezerech. Veliká hejna přezimují v západní části Baltu, mnoho ptáků i na Britských ostrovech a na západním evropském pobřeží. Východní populace táhnou jednak na jih až do Kaspického moře, ale i do moře Černého a do východního Středomoří. Několik tisíc hoholů severních přečkává zimu na alpských jezerech. Uprostřed zimy se mnoho hoholů přemísťuje ze Severního a Baltského moře do sladkých vod při mořském pobřeží.

Rozmnožování

Během toku od února do dubna plavou kačeři kolem svých kachen s nataženým krkem a často trhají hlavou vzad na hřbet, takže jejich zobák míří nahoru. Přitom vydávají pronikavý vysoký hlas, jejž lze popsat jako „knirr". Častý je hromadný tok. Hoholové hnízdí v dutinách. Přitom dávají přednost dutým stromům v blízkosti vody, někdy však hnízdí až 1,5 km daleko od břehu. Hohol severní se může vtlačit i do dutiny datla černého, jejíž vchod je v průměru velký asi 9 cm, upřednostňuje ale dutiny s otvorem o průměru nad 25 cm. Často hnízdí hluboko na dně vyhnilého stromu, takže je otázkou, jak se mohou mláďata později odsud vyšplhat. Kachňata se líhnou po velmi dlouhém sezení - kolem 30 dnů ale značně vyvinutá. Matka je obvykle opouští už v době, kdy jsou dva či tři týdny stará. Letu schopná jsou však až ve stáří 2 měsíců. Na hnízdišti hoholů severních můžeme vyvěšovat budky, které ptáci osídlují i v bezprostřední blízkosti lidských sídel. Dříve byly takové hnízdní budky vyvěšovány proto, aby lidé mohli pohodlně vybírat jejich chutná vejce. Tam, kde však obyvatelstvo žije v blahobytu, těšíme se z kachen v budkách stejně jako z budek osídlených špačky a vítáme v přiletujících hoholech příslib jara. Kachňata vyskakují na zem z jakékoli výše, když je k tomu venku vybízí matka. Jejich horní strana těla je olivově hnědá, spodní žlutohnědá a mají černý podélný proužek přes oko.

Potrava

Hohol severní se při lovu potravy potápí takřka kolmo a převrací na dně vod kameny. Potápí se až do hloubky 8 metrů a zůstává pod vodou většinou asi 30 sekund. Jeho hlavní potravou jsou v moři korýši, plži a mlži, ve sladkých vodách larvy chrostíků a jiného vodního hmyzu, dále i žabky, malé rybky a jako příloha rostlinstvo.

Názvy ve světě

Hohol severní

Anglicky: Common Goldeneye, Německy: Schellente, Dánsky: Hvinand, Španělsky: Porrón Osculado, Finsky: Telkkä, Francouzsky: Garrot à oeil d'or, Islandsky: Hvinönd, Italsky: Quattrocchi comune, Japonsky: Hoojirogamo, Japonsky 2: ホオジロガモ, Holandsky: Brilduiker, Norsky: Kvinand, Polsky: Gągoł, Portugalsky: Pato-olho-d'ouro, Rusky: Гоголь, Slovensky: Hlaholka severská, Švédsky: Knipa, Čínsky: 鹊鸭

Mohlo by vás také zajímat

Hoholka ledníHohol islandskýBrkoslav severníSněhule severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák severníRybák severníSíh severníBahnivec severní

Podělte se s námi o názor na tento text →