Aktuálně: 4 590 inzerátů178 059 diskuzních příspěvků17 802 uživatelů

Hohol islandský

Bucephala islandica

Hohol islandský

Bucephala islandica

Hohol islandský

  • Výskyt: Západ Severní Ameriky
  • Délka: 53 cm
  • Hmotnost: 800-1300 g
  • Počet vajec: 6-15 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Potrava: Hmyz, měkkýši, korýši
Hohol islandský
Kam se řadí?

Hohol islandský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Bucephala - hohol
Hohol islandský
Kde žije?

Hohol islandský

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 12:34
4 276 2 minuty čtení

Znaky

Ve svatebním šatu má kačer poloměsíčitou bílou skvrnu na lících, která zasahuje až před oko. Jeho černé peří má purpurový nádech. Na ramenou je podélná řada bílých skvrn. Samičky, mladé ptáky a samečky v prostém šatu není na vodě možno snadno rozeznat od hoholů severních, jsou však podstatně větší, dlouzí asi 53 cm. Jejich hlas je skřípavé kvákání. V době pelichání se může u samců a mladých ptáků značně měnit skvrna na lících i skvrny na ramenou a tak ztížit rozpoznání tohoto druhu od hohola severního.

Prostředí

Hohol islandský obývá západ Severní Ameriky od jižní Aljašky po severní Kalifornii, Nevadu a jižní Utah. Izolovaná hnízdiště jsou ve východní Kanadě, na jihozápadním pobřeží Grónska a na Islandu. Tažný druh, zimoviště leží při pobřeží západní Ameriky od Britské Kolumbie po severní Kalifornii, na východním pobřeží od zálivu sv. Vavřince po Maine. Vzácně se zatoulává do Evropy, zvláště na sever, méně často až do vnitrozemí. V České republice byl pozorován samec v listopadu 1987 na Ohři u Kadaně.

Rozmnožování

Hohol islandský hnízdí v dutinách stromů, v bezlesých oblastech i v hustých keřích, v zemních dutinách i v budkách. Od dubna do června snáší 6-15 vajec, sedí pouze samice 30 dní. Potravu tohoto tvoří hlavně larvy hmyzu, měkkýši a korýši.

Názvy ve světě

Hohol islandský

Anglicky: Barrow's Goldeneye, Německy: Spatelente, Dánsky: Islandsk Hvinand, Španělsky: Porrón Islándico, Finsky: Aerikantelkkä, Francouzsky: Garrot d'Islande, Islandsky: Húsönd, Italsky: Quattrocchi islandico, Japonsky: Kitahoojirogamo, Japonsky 2: キタホオジロガモ, Holandsky: IJslandse Brilduiker, Norsky: Islandsand, Polsky: Sierpiec, Portugalsky: Pato da Islândia, Rusky: Исландский гоголь, Slovensky: Hlaholka veľká, Švédsky: Islandsknipa, Čínsky: 巴氏鹊鸭

Mohlo by vás také zajímat

Islandský pesHoholka ledníHohol severníIslandský pony

Podělte se s námi o názor na tento text →