Aktuálně: 5 299 inzerátů170 985 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Mýval severní

Procyon lotor

Mýval severní

Procyon lotor

Mýval severní

  • Výskyt: Severní Amerika, Evropa
  • Velikost: 40-70 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 5-16 kg
  • Březost: 63 dnů
  • Počet mláďat: 3-7 ks
  • Délka života: 17 let
  • Potrava: Všežravec
Mýval severní
Kam se řadí?

Mýval severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Procyonidae - medvídkovití
  • Podčeleď: Procyoninae - medvídci
  • Tribus: Procyonini
  • Rod: Procyon - mýval
Mýval severní
Kde žije?

Mýval severní

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
16 671 2 minuty čtení

Identifikace

Mýval severní dosahuje délky těla 40-70 centimetrů, ocas má dlouhý 20-30 centimetrů, zadní tlapka mývala dosahuje velikosti asi 12 centimetrů, ucho má velké 5,5-6,5 centimetrů. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje v rozmezí od 5 do 16 kilogramů. Mýval severní má typickou černobílou masku a tlustý pruhovaný ocas.

Rozšíření

Původem je ze Severní Ameriky. Zvláště v Německu, ale i v Polsku, Rakousku a Maďarsku se šíří populace, jejichž základem byla zvířata uprchlá ze zajetí. V České republice a na Slovensku se jedná pouze o ojedinělá pozorování. V posledních letech se však vyskytuje stále častěji, především na jižní a střední Moravě.

Způsob života

Mýval severní žije v lesích poblíž vod. Je aktivní v noci, den tráví v dutinách stromů a skal. Výborně šplhá, dobře plave. Je všežravý, chladné zimy tráví spánkem. V potravě je nevybíravý - jeho jídelníček zahrnuje různé plody (bukvice, žaludy), polní plodiny (kukuřici, brambory), drobné zemní i vodní živočichy (mlže, raky, žáby i rybky), vajíčka a mláďata ptáků. Páří se v zimě, doba březosti trvá okolo 63 dní a ve vrhu mívá 4-5 (3-7) mláďat. Oči otevírají po 3 týdnech, sají 7 týdnů a osamostatňují se asi po půl roce života. V přírodě se mýval severní dožívá 17 let.

Názvy ve světě

Mýval severní

Anglicky: Northern Raccoon, Holandsky: Wasbeer, Chorvatsky: Sjevernoamerički rakun, Italsky: Procione lavatore, Maďarsky: Észak-amerikai mosómedve, Německy: Waschbär, Polsky: Szop pracz, Rumunsky: Ursuleţ spălător, Rusky: Jenot, Slovensky: Medvedík čistotný

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníBrkoslav severníSněhule severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák severníRybák severníMainská mývalí kočka – Maine CoonSíh severníBahnivec severní

Foto: http://www.citelighter.com

Podělte se s námi o názor na tento text →