Aktuálně: 4 334 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Mýval jižní

Procyon cancrivorus

Mýval jižní

Procyon cancrivorus

Mýval jižní

  • Výskyt: Východní Kostarika a přilehlá Panama
  • Délka: 45-90 cm
  • Hmotnost: 3,1-7,7 kg
  • Březost: 60-120 dnů
  • Počet mláďat: 1-6 ks
  • Potrava: Všežravci
Mýval jižní
Kam se řadí?

Mýval jižní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Procyonidae - medvídkovití
  • Podčeleď: Procyoninae - medvídci
  • Tribus: Procyonini
  • Rod: Procyon - mýval
Mýval jižní
Kde žije?

Mýval jižní

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.01.2015, 20:00
5 042 2 minuty čtení

Mýval jižní je velký asi jako statná kočka, má krátkou drsnou srst a dopředu namířené chlupy na krku. Vede noční život a je všežravý, slídí kolem potoků, bažin, jezer i na pobřeží moře a vyhmatává kořist citlivými prstíky. Je dobře přizpůsoben k hledání potravy ve vodě, rád loví zejména kraby. Doupě však mívá v dutém stromě a chrání své území.

Mýval jižní dosahuje v dospělosti délky těla 45-90 centimetrů, ocasu 25—56 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí od 3,1 do 7,7 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je východní Kostarika a přilehlá Panama, zasahuje až do severní Argentiny.

Mýval jižní náleží do čeledi medvídkovití. Medvídkovití jsou převážně stromová zvířata a často se zdržují u vodních toků, umí výborně šplhat i plavat. Vyznačují se, kromě nosálů a částečně mývalů, hlavně noční aktivitou. Většinou žijí v malých skupinách. Samice bývají březí od 60 až do 120 dní a mají ve vrhu 1-6 mláďat podle druhu. Medvídkovití jsou všežravci - živí se ovocem, kořínky, ořechy, hmyzem, vejci a dokonce také malými obratlovci. Řada druhů se naučila přibližovat se k lidským obydlím a díky své obratnosti a inteligenci někdy působí škody na drůbeži i v domech. Na všech nohou mají pět prstů s drápy.
 

Názvy ve světě

Mýval jižní

Anglicky: Crab-eating Raccoon, Německy: Krabbenwaschbär, Rumunsky: Aguara, Slovensky: Medvedík krabožravý

Mohlo by vás také zajímat

Kogna jižníOstruhák jižníPakudlanka jižníRaroh jižníOstříž jižníStrakapoud jižníKukačka jižníMainská mývalí kočka – Maine CoonMangusta jižníSkunk jižní

Foto: http://juanaceituno.wix.com

Podělte se s námi o názor na tento text →