Aktuálně: 4 325 inzerátů190 214 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Kogna jižní

Enicognathus ferrugineus

Kogna jižní

Enicognathus ferrugineus

Kogna jižní

  • Výskyt: Chile, Argentina
  • Velikost: 33 cm
  • Hmotnost: 160 g
  • Kroužek: 7,5 mm
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: Kolem 20 000 Kč/ks
Kogna jižní
Kam se řadí?

Kogna jižní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Enicognathus - kogna
Kogna jižní
Kde žije?

Kogna jižní

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 18.09.2013, 08:07
15 651 2 minuty čtení

Vzhled

Kogna jižní, nazývaný někdy též jako papoušek smaragdový má zelené zbarvení na hlavě, prsou a křídlech. Oči jsou červené až hnědé, zobák tmavě šedý. Čelo je červeno-hnědé, břicho hnědé a ocas červeno-hnědý.

Výskyt

Ve volné přírodě se kogna jižní vyskytuje, stejně jako jeho blízký příbuzný, kogna dlouhozobý, v Chile a také v sousední Argentině, kde dává přednost skrytému životu v lesích. Není ale výjimkou ani obývání otevřené zemědělské krajiny. Ve volné přírodě žije převážně v hejnech, ta mohou být malá pouze o několika jedincích, ale i velká o několika desítkách jedinců. Za potravu mu slouží nejčastěji ořechy, bambus, žaludy, různé plody a bobule.

Chov

Tento klidný a přátelský papoušek je v chovech raritou. Měl by být chován ve velkých voliérách. Páru předložíme budku s rozměry 46 x 20 x 30 centimetrů. Na její dno snese samice 5-6 vajec, na kterých pak sedí zhruba 26 dnů. Než mláďata budku opustí, potrvá ještě dalších 53-63 dnů. Kogna jižní není náročný na teplotu, zimu v našich klimatických podmínkách zvládá dobře. Jeho chov je dokonce u pár chovatelů provozován i v České republice, kde se daří už i jeho odchov.

Poddruhy

Kogna jižní velký (E. ferrugineus errugineus)
Kogna jižní malý (E. ferrugineus minor)

Názvy ve světě

Kogna jižní

Latinsky: Enicognathus ferrugineus, Anglicky: Austral conure, Dánsky: Smaragdparakit, Finsky: etelänaratti, Francouzsky: Conure magellanique, Holandsky: Magelhaenparkiet, Italsky: Conure di Magellano, Japonsky: koimidoriinko, Japonsky 2: コイミドリインコ, Norsky: Sørparakitt, Německy: Smaragdsittich, Polsky: rudosterka krótkodzioba, Rusky: Изумрудный попугай, Slovensky: červenochvost tyrkysový, Čínsky: 南鹦哥, Španělsky: Cotorra Cachaña, Švédsky: Hackspettsparakit

Mohlo by vás také zajímat

Kogna dlouhozobýOstruhák jižníPakudlanka jižníRaroh jižníOstříž jižníStrakapoud jižníKukačka jižníMangusta jižníSkunk jižníMýval jižní

Podělte se s námi o názor na tento text →