Aktuálně: 4 351 inzerátů189 391 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Ostříž jižní

Falco eleonorae

Ostříž jižní

Falco eleonorae

Ostříž jižní

  • Výskyt: Kanárské ostrovy
  • Velikost: 36-42cm
  • Hmotnost: 300-400 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 28-30 dnů
  • Délka života: Až 16 let
  • Potrava: Hmyz
Ostříž jižní
Kam se řadí?

Ostříž jižní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Falconidae - sokolovití
  • Rod: Falco - sokol
Ostříž jižní
Kde žije?

Ostříž jižní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 31.12.2014, 15:00
3 423 2 minuty čtení

Znaky

Ostříž jižní je výjimečně štíhlý dlouhokřídlý sokol střední velikosti - rozpětí kolem 90 cm - a má velmi variabilní zbarvení. Světlé exempláře se podobají kresbou ostříži lesnímu, jsou ale podstatně větší. Vyskytují se ale i tmavé varianty. Mladí ptáci jsou nevýrazně hnědě skvrnití.

Prostředí

Ostříž jižní žije pouze na středomořských ostrovech a před atlantickým pobřežím Maroka. Tažný pták, přezimující hlavně na pobřeží Madagaskaru a okolních ostrovů.

Rozmnožování

Hnízdí v srpnu! Proto je ostříž jižní posledním v roce hnízdícím ptákem Evropy. Hnízdí na nepřístupných skalních stěnách, na skalách i ve výklencích na štěrkových svazích. Často hnízdí více párů v těsném sousedství.

Potrava

Ostříž jižní je podobně specializovaný dravec jako ostříž lesní. Takřka výhradně se přizpůsobil, aby využil ptačích tahů. Když táhnou v srpnu a v září v tomto období obzvlášť vykrmení pěvci přes Středozemní moře a přeletují z ostrova na ostrov, očekávají je ve větru před srázným pobřežím třepetající se ostříži, kteří právě v té době odchovávají mláďata, a proto musejí lovit hodně kořisti. Znavení pěvci jim padnou za oběť o to snáze, že se nad mořem nemohou nikam ukrýt. Protože se ptačí tahy odbývají hlavně v noci, loví i ostříži jižní dlouho do večera. Jejich kořistí se stávají ptáci do velikosti dudka. Když pak pozdě na podzim ptačí tahy skončí, jsou už mladí ostříži samostatní a odtahují též na své zimoviště.

Názvy ve světě

Ostříž jižní

Anglicky: Eleonora's Falcon, Dánsky: Eleonorafalk, Estonsky: Vahemere pistrik, Finsky: Välimerenhaukka, Francouzsky: Faucon hobereau, Holandsky: Eleonora's valk, Chorvatsky: Eleonorin sokol, Islandsky: Eyfálki, Italsky: Falco della Regina, Maďarsky: Eleonóra-sólyom, Německy: Eleonorenfalke

Mohlo by vás také zajímat

Kogna jižníOstruhák jižníPakudlanka jižníRaroh jižníOstříž lesníStrakapoud jižníKukačka jižníMangusta jižníSkunk jižníMýval jižní

Foto: http://www.summagallicana.it

Podělte se s námi o názor na tento text →