Aktuálně: 4 383 inzerátů184 532 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Mangusta jižní

Helogale parvula

Mangusta jižní

Helogale parvula

Mangusta jižní

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 18-28 cm
  • Hmotnost: 300-600 g
  • Březost: 50-60 dnů
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Potrava: Termiti, brouci, vejce
Mangusta jižní
Kam se řadí?

Mangusta jižní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Herpestoidea - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Herpestidae - promykovití
  • Rod: Helogale - mangusta
Mangusta jižní
Kde žije?

Mangusta jižní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
4 732 2 minuty čtení

Je to nejmenší mangusta, má hustou hnědou srst, žíhanou černě a červeně a na předních nohou dlouhé drápy. Mangusta jižní žije společensky ve skupinách až o dvaceti členech a pohybuje se kolem termitišť, na nichž samec stává jako stráž a pátrá po dravcích. V termitištích hledají mangusty potravu a úkryt a odcházejí, teprve když je zdroj potravy vyčerpán. Požírají také vejce a tvrdé brouky, přitom si pomáhají tlučením o kameny, aby otevřely skořápku nebo krunýř.

Mangusta jižní dosahuje délky těla 18-28 centimetrů, délka ocasu je 14-19 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 300-600 gramy.

Domovinou tohoto druhu je východní a střední Afrika; obývá stepi, savany, křoviska i řídké lesy. Zoborožci varují tyto mangusty před šelmami.

Smečku vede dominantní, dalo by se říct královský pár - pouze královna rodí mláďata, ostatní samice jí jen pomáhají s jejich výchovou. Jestliže se narodí mláďata i jiné samici, jsou zabita. Zdá se to být kruté, ale příroda asi ví co dělá, když mangusty vybavila tímto instinktem. Na druhou stanu, v lecčems by se mohli od mangust přiučit i lidé - všichni ze skupiny si společně hrají a starají se nejen o mláďata, ale i nemocné jedince.

Mangusty náleží do čeledi promykovití (Herpestidae) - jsou drobné, velmi rychlé šelmy, které žijí v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a ve středomořské oblasti Evropy. Jsou příbuzné cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám.
 

Názvy ve světě

Mangusta jižní

Anglicky: Dwarf Mongoose, Maďarsky: Törpe mongúz, Německy: Südliche Zwergmanguste

Mohlo by vás také zajímat

Kogna jižníOstruhák jižníPakudlanka jižníRaroh jižníOstříž jižníStrakapoud jižníKukačka jižníMangusta žíhanáMangusta liščíSkunk jižní

Foto: http://www.biodiversityexplorer.org

Podělte se s námi o názor na tento text →