Aktuálně: 4 504 inzerátů179 108 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Mangusta liščí

Cynictis penicillata

Mangusta liščí

Cynictis penicillata

Mangusta liščí

  • Výskyt: Jižní Angola, Namibie a JAR
  • Délka: 23-40 cm
  • Hmotnost: 500-800 g
  • Březost: 45-57 dnů
  • Počet mláďat: 1-5 ks
  • Potrava: Ptáci, žáby, hlodavci
Mangusta liščí
Kam se řadí?

Mangusta liščí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Herpestoidea - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Herpestidae - promykovití
  • Rod: Cynictis - mangusta
Mangusta liščí
Kde žije?

Mangusta liščí

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
4 889 2 minuty čtení

Tato mangusta je výjimkou v čeledi promykovitých, protože během roku mění jak zbarvení, tak kvalitu srsti. Na jihu je navíc zbarvena víc dožluta, na severu šedě. Srst na ocase má bílé špičky. Má dlouhé drápy, pomocí nichž si vyhrabává dlouhé nory nebo se stěhuje do staveb surikat a zemních veverek. Mangusta liščí obvykle žije v malých rodinných skupinách, složených z rodičovského páru a potomků včetně dospělých, ještě neschopných rozmnožování. Živí se hlavně hmyzem, termity, mravenci a brouky, příležitostně loví ptáky, žáby a hlodavce, loupí vejce. Dokonce je mangusta liščí známá tím, že loví hady – i jedovaté druhy. Je to zvíře teritoriální, samec značkuje území kolonie výměškem pachových žláz.

Mangusta liščí dosahuje délky těla 23-40 centimetrů, ocasu 18-30 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 500-800 gramů.

Domovinou tohoto druhu je Jižní Angola, rovněž Namibie a Jihoafrická republika; obývá zde otevřené savany a křovinaté porosty. Jsou aktivní ve dne, kdy se vyhřívají na sluníčku a často se vztyčují na zadních nohách pro lepší rozhled. Před nebezpečím prchají do nor.

Mangusty náleží do čeledi promykovití (Herpestidae) - jsou drobné, velmi rychlé šelmy, které žijí v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a ve středomořské oblasti Evropy. Jsou příbuzné cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám.
 

Názvy ve světě

Mangusta liščí

Anglicky: Yellow Mongoose, Francouzsky: Mangouste jaune, Holandsky: Vosmangoest, Chorvatsky: Žuti mungos, Maďarsky: Rókamanguszta, Německy: Fuchsmanguste, Polsky: Mangusta lisia

Mohlo by vás také zajímat

Husice liščíMangusta žíhanáMangusta jižníKusu liščíKrálík zakrslý liščíKrálík liščí

Foto: http://brighterfuturechallenge.com

Podělte se s námi o názor na tento text →