Aktuálně: 6 451 inzerátů160 581 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Husice liščí

Tadorna tadorna

Husice liščí

Tadorna tadorna

Husice liščí

  • Výskyt: Severní moře
  • Délka: 60 cm
  • Hmotnost: 800-1500 g
  • Počet vajec: 8-13 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 16 mm
  • Potrava: Plži, mlži, řasy
Husice liščí
Kam se řadí?

Husice liščí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Tadorna - husice
Husice liščí
Kde žije?

Husice liščí

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 09:41
6 081 4 minuty čtení

Znaky

Pták postavou podobný spíše kachně než huse. Obé pohlaví jsou zbarvena stejně. Sameček má v létě na kořeni zobáku červený hrbol. Husice liščí je asi 60 cm dlouhá a rozpětí křídel má asi 110 cm. Samečkův hlas je písklavý, samiččin kvákavý.

Prostředí

Žije na brakických jezerech a při mořském pobřeží v místech, kde jsou buď na písečných dunách, nebo v jeskyních podmínky pro hnízdění. Kromě období hnízdění žije ve velkých hejnech na zaplavených slaných močálech a v mořských mělčinách. V prostoru Severního moře hnízdí asi 50 000 párů, z toho zhruba polovina na Britských ostrovech, některé i při pobřeží ve vnitrozemí. Husice liščí patří mezi přetahující a tažné ptáky, kteří přezimují na mělčinách Severního moře a Atlantiku až po moře Středozemní. Někteří ptáci protahují i střední Evropou. V srpnu a září se většina starých ptáků severomořské populace zdržuje na písčinách mezi ústím Labe a Wesery. Zde ptákům při pelichání vypadávají všechna pera z letek a ti jsou pak asi na 25 dnů neschopní letu.

Rozmnožování

Páry určitého území tokají společné na vyvýšeném místě, přičemž se navzájem obíhají a poskakují přitom, všelijak pohybují krky a zobáky. Mladé páry se setkávají během prvního března a než poprvé zahnízdí, zůstávají ještě rok jako snoubenci. Manželství uzavírají na celý život. Páření probíhá jen na vodě, přičemž se sameček pevně drží zobákem na krku v peří samičky, zatímco stojí na jejích zádech.

Husice liščí hnízdí v dutinách, s oblibou v králičích norách, jež často obývají spolu s králíky. Máme zprávy i o hnízdění v liščích doupatech. Kromě toho známe hnízdění husic ve stodolách, pod prkny, v nouzi i pod hustým křoviskem. Sameček i samička si každoročně vyhledávají při dlouhých procházkách nová místa pro hnízdění. Na vejcích sedí jen samička a dělá si asi každé tři hodiny přestávku, jež je o to kratší, o co hnízdění pokročilo. Po takové přestávce přivádí kačer kachnu k hnízdu a vzápětí se vzdálí, což je snad manévr na odlákání eventuálního ničitele hnízda. Denně klade samice jedno vejce, dokud není snůška 8 až 13 vajec kompletní. Sezení začíná po nakladení posledního vejce obvykle od poloviny do konce května a trvá asi 30 dní. Potomstvo je už několik hodin po vylíhnutí pohyblivé, mláďata jsou schopna běhat i šplhat. Zůstávají v dutině, dokud všichni sourozenci neoschnou. Obvykle časně z rána pak opouštějí natrvalo hnízdní dutinu a oba rodiče je vyvádějí na vodu. Jsou ihned velmi samostatná a v nouzi mohou přežít a dorůst bez rodičovského přispění už ve stáří jednoho týdne. Zpočátku vodí mláďata rodiče. Když dosáhnou stáří asi dvou týdnů, soustřeďují se mláďata sousedních párů do „mateřských školek", o něž se často starají i ti rodiče, kteří přišli o vlastní potomstvo. O něco později rodiče své už samostatné děti opouštějí a odtahují na tradiční místa, kde přepelichají. Naproti tomu mláďata zůstávají až do podzimu v blízkosti svého rodiště a odtud pak letí rovnou na zimoviště. Během prvního roku mají nenápadný šat mladých ptáků se šedavou horní stranou a bílou stranou spodní. Když přepelichají, získávají pak charakteristické strakaté barvy.

Potrava

Převážně živočišná, především drobní plži, mlži a červi z mořské mělčiny, kterých je tu nepřeberné množství. Mláďata loví i kobylky. Jako přílohu sbírají řasy a rostlinné výhonky slanomilných rostlin. Husice liščí je v Německu lovnou zvěří, je ale po celý rok opomíjena, protože její maso páchne značně rybinou.

Názvy ve světě

Husice liščí

Anglicky: Common Shelduck, Německy: Brandgans, Dánsky: Gravand, Francouzsky: Tadorne de Belon, Holandsky: Bergeend, Italsky: Volpoca, Norsky: Gravand, Slovensky: Kazarka pestrá, Španělsky: Tarro blanco, Švédsky: Gravand

Mohlo by vás také zajímat

Husice rezaváMangusta liščíKusu liščíKrálík zakrslý liščíKrálík liščí

Podělte se s námi o názor na tento text →