Aktuálně: 4 427 inzerátů179 682 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Husice rezavá

Tadorna ferruginea

Husice rezavá

Tadorna ferruginea

Husice rezavá

  • Výskyt: Od Maroka až po Amur
  • Délka: 63 cm
  • Hmotnost: 1000-1600 g
  • Počet vajec: 8-12 ks
  • Inkubační doba: 27-29 dnů
  • Průměr kroužku: 16 mm
  • Potrava: Korýši, kobylky, výhonky
Husice rezavá
Kam se řadí?

Husice rezavá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Tadorna - husice
Husice rezavá
Kde žije?

Husice rezavá

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 08:27
4 218 2 minuty čtení

Znaky

Husice rezavá je větší než kachna divoká, dlouhá asi 63 cm. Za letu vypadají křídla kontrastně černobíle. Samečka poznáme podle černého prsténce na krku. V létě žijí v párech, v zimě v hejnech. Tam, kde nejsou pronásledovány, jsou husice rezavé velmi důvěřivé. Jejich hlas je časté a hlasité „ang".

Prostředí

Husice rezavá žije ve stepních oblastech starého světa od Maroka až po Amur. Na západě jsou vzácnější, protože jsou zorávány stále větší plochy stepí. Na východě jsou místy hojné. Žijí zde v pahorkatině a v horách v blízkosti řek a slaných i hořkých jezer s alespoň částečně nezarostlými břehy. Marocké husice jsou stálí ptáci, asijské přečkávají zimu v prostoru na jih od Středozemního moře, v jižní Arábii, v Iránu a v severní Indii.

Rozmnožování

Houser létá za toku pro husy neobvykle: vrhá se ze značné výšky s přiloženými křídly a hlasitým křikem dolů. Nesnáší v blízkosti své partnerky žádné soupeře. I ona zas naopak zahání z blízkosti housera za toku všechny ostatní vodní ptáky. Tyto husice jsou vynalézavé při hnízdění v dutinách: hnízdí v opuštěných norách lišek, jezevců a stepních svišťů, jsou dokonce schopny přijmout lišku za souseda. Využívají duté stromy, kůlny, zříceniny a samy vyhrabávají až 4 metry hluboké nory, hnízdí i ve skalních spárách vysoko ve skalních stěnách, tady i ve společnosti se supy a kavkami. Hnízdí od dubna do června, na 8-12 vejcích sedí 27 až 29 dnů.

Potrava

Z části živočišná a zčásti rostlinná: kobylky, drobní korýši, výhonky a obilí.

Názvy ve světě

Husice rezavá

Anglicky: Ruddy Shelduck, Německy: Rostgans, Francouzsky: Tadorne casarca, Dánsky: Rustand, Estonsky: Tulipart, Finsky: Ruostesorsa, Holandsky: Casarca, Chorvatsky: Zlatokrila utva, Islandsky: Ryðönd, Italsky: Casarca, Maďarsky: Vörös ásólúd, Norsky: Rustand, Polsky: Kazarka, Portugalsky: Pato-ferrugíneo, Španělsky: Tarro canelo, Slovensky: Kazarka hrdzavá, Švédsky: Rostand

Mohlo by vás také zajímat

Husice liščí

Podělte se s námi o názor na tento text →