Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Kusu liščí

Trichosurus vulpecula

Kusu liščí

Trichosurus vulpecula

Kusu liščí

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 35-58 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1,5-4 kg
  • Březost: 17-21 dnů
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Potrava: Listy stromů, ovoce
Kusu liščí
Kam se řadí?

Kusu liščí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - Australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Phalangeriformes - kuskusové
  • Nadčeleď: Phalangeroidea
  • Čeleď: Phalangeridae - kuskusovití
  • Podčeleď: Phalangerinae - kuskusové dlouhonosí
  • Rod: Trichosurus - kusu
Kusu liščí
Kde žije?

Kusu liščí

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.04.2014, 09:00
6 018 2 minuty čtení

Kusu liščí je dobře známý živočich, který žije v nejrůznějším prostředí. Co se týče zbarvení, je tento druh převážně stříbrošedý, na severu rozšíření je jeho srst o něco kratší a má nádech měďové barvy. Kdežto na jihu je srst delší, tmavě šedá až černá.

Kusu liščí slídí a velice obratně šplhá po celou noc po stromech a šikovnými předními končetinami sbírá nalezenou potravu. Je to poměrně dost hlučné zvíře, které syčí, mňouká, vrčí, vyje a v ohrožení dokonce na nepřítele cení zuby. Kusi liščí má úkryt v dutinách starých stromů, také v padlých kmenech, ve skalních rozsedlinách, v děrách, pod břehy potoků a pod střechami. Jedinci obou pohlaví chrání své vymezené teritorium kolem hnízda, ale samec žije se samici pouze krátkou dobu během doby rozmnožování.

Kusu liščí dorůstá v dospělosti délky těla 35-58 centimetrů, ocas je dlouhý 25-40 centimetrů. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 1,5 – 4 kilogramy.

Ve volné přírodě se kusu liščí vyskytuje v Tasmánii a Austrálii. Objevuje se všude, kde rostou stromy, tedy i v parcích a zahradách.

Kdysi byl kusu liščí vyvážen z Austrálie a dnes je považován za škodnou například na Novém Zélandu, kde byl vysazen jako perspektivní kožešinové zvíře.

Názvy ve světě

Kusu liščí

Anglicky: Common Brush-tailed Possum, Chorvatsky: Četkastorepi penjaš, Maďarsky: Rókakuzu, Německy: Fuchskusu, Polsky: Pałanka kuzu, Rumunsky: Vulpea marsupială

Mohlo by vás také zajímat

Husice liščíMangusta liščíKrálík zakrslý liščíKrálík liščí

Foto: http://sportsmancreek.org

Podělte se s námi o názor na tento text →