Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Mangusta žíhaná

Mungos mungo

Mangusta žíhaná

Mungos mungo

Mangusta žíhaná

  • Výskyt: Afrika, Asie
  • Délka: 30-45 cm
  • Hmotnost: 1-1,5 kg
  • Počet mláďat: 2-6 ks
  • Potrava: Hmyz, vejce
Mangusta žíhaná
Kam se řadí?

Mangusta žíhaná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Herpestidae - promykovití
  • Rod: Mungos - mangusta
Mangusta žíhaná
Kde žije?

Mangusta žíhaná

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
5 108 2 minuty čtení

Tato roztomilá čiperná mangusta má statné šedohnědé tělo s výraznými tmavými pruhy napříč hřbetem. Populace žijící ve vlhkém prostředí jsou tmavší než zvířata ze suchých krajů. Žijí ve skupinách po patnácti až čtyřiceti, většinou ve velkých dutinách v termitištích. Jednotlivci vydávají cvrčivé a švitořivé zvuky, jimiž se dorozumívají, když slídí po potravě, hlavně po hmyzu. Vedou denní život, přenocují v norách. Mangusta žíhaná se živí také vejci, která roztloukají o kameny, nepohrdnou ani ještěrkami a hady, dokonce ani kobrou.

Délka těla kolísá mezi 30-45 centimetrů, délka ocasu 20-30 centimetrů, hmotnost kolísá od 1 do 2,5 kilogramu.

Mangusta žíhaná obývá východní a střední Afriku na jih od Sahary, zasahuje až do Gambie a Jižní Afriky; obývá savany a lesy.

Mangusty náleží do čeledi promykovití (Herpestidae) - jsou drobné, velmi rychlé šelmy, které žijí v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a ve středomořské oblasti Evropy. Jsou příbuzné cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám.

Po zhruba dvou měsíců březosti rodí samice 2 až 6 mláďat, které může kojit hned několik samic ve skupině. Ostatní dospělci si s mláďaty také rádi hrají.

Mangustu žíhanou chovají v Zoologické zahradě Plzeň, Zlín, Jihlava, Ústí nad Labem a Olomouc.
 

Názvy ve světě

Mangusta žíhaná

Anglicky: Banded Mongoose, Německy: Zebramanguste, Polsky: Mangusta pręgowana, Rumunsky: Mangusta vărgată, Slovensky: Mangusta pásavá, Swahilsky: Nkuchiro

Mohlo by vás také zajímat

Hyena žíhanáMangusta liščíMangusta jižní

Foto: http://www.nigeldennis.com

Podělte se s námi o názor na tento text →