Aktuálně: 6 311 inzerátů161 054 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Hyena žíhaná

Hyaena hyaena

Hyena žíhaná

Hyaena hyaena

Hyena žíhaná

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 1-1,2 m
  • Hmotnost: 25-55 kg
  • Březost: 90 dnů
  • Počet mláďat: 3-5 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Ovce, kozy, drůbež i zelenina a ovoce
Hyena žíhaná
Kam se řadí?

Hyena žíhaná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Hyaenidae - hyenovití
  • Podčeleď: Hyaeninae - hyeny
  • Rod: Hyaena - hyena
Hyena žíhaná
Kde žije?

Hyena žíhaná

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
4 642 2 minuty čtení

Tato středně velká, psa připomínající šelma je šedá až světle hnědá s tmavými nebo černými skvrnami a pruhy na krku a s pěti nebo šesti kolmými pruhy na bocích. Hyena žíhaná má mohutně vyvinuté plece a tělo se lehce svažuje dozadu. Hříva je hlavně na krku a táhne se po hřbetě až k huňatému černobílému ocasu. Naježí se, když se zvíře cítí ohroženo. Hyena žíhaná se ráda zmocňuje kořisti jiných šelem. Mohutnými stoličkami a silnými čelistmi dokáže rozdrtit i největší kosti. Loví i sama - psy, ovce, kozy a drůbež a jídelníček doplňuje bezobratlými, zeleninou a ovocem.

Hyena žíhaná žije v rodinných klanech, toulá se většinou samotářsky.

Délka těla se pohybuje od 1 do 1,2 metru, délka ocasu 26-47 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 25-55 kilogramů.

Hyena žíhaná obývá severní a západní Afriku až po Somálsko a zasahuje do Asie až po Indii; konkrétně obývá otevřené plochy nebo řídké savanové lesy, pouštím, horám a hustým lesům se vyhýbá.

Období rozmnožování spadá do období pozdimu a zimy. Od listopadu do února samci vyhledávají samice a páří se s nimi. Po březosti, která trvá 90 dní, vrhá samice 3-5 mláďat, která se, na rozdíl od mláďat hyeny skvrnité, rodí slepá. Mláďata jsou porostlá jemnou, stříbřitou srstí s naznačenými pruhy a hřívou. První týdny života tráví v podzemní noře. Mláďata hyeny žíhané lze velmi snadno ochočit. Hyena žíhaná se může dožít až 20 let.
 

Názvy ve světě

Hyena žíhaná

Anglicky: Striped Hyena, Francouzsky: Hyène Rayée, Holandsky: Gestreepte hyena, Italsky: Iena striata, Maďarsky: Csíkos hiéna, Německy: Streifenhyäne

Mohlo by vás také zajímat

Hyena skvrnitáMangusta žíhanáHyena čabraková

Foto: http://www.biodiversity-georgia.net

Podělte se s námi o názor na tento text →