Aktuálně: 6 311 inzerátů161 033 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Hyena skvrnitá

Crocuta crocuta

Hyena skvrnitá

Crocuta crocuta

Hyena skvrnitá

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1-1,6 m bez ocasu
  • Hmotnost: 40-86 kg
  • Březost: 110 dnů
  • Potrava: Mršiny, slabí kopytníci
Hyena skvrnitá
Kam se řadí?

Hyena skvrnitá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Hyaenidae - hyenovití
  • Podčeleď: Hyaeninae - hyeny
  • Rod: Crocuta - hyena
Hyena skvrnitá
Kde žije?

Hyena skvrnitá

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 05.04.2014, 20:00
18 791 2 minuty čtení

Hyena skvrnitá je největší druh hyeny, dosahuje velikosti statného psa a je zbarven pískové šedě až hnědě s tmavými skvrnami. Původně černé skvrny se s věkem mění na hnědé, a čím je hyena starší, tím jsou světlejší. Velká hlava má mohutné čelisti, hřbet je spáditý, zadní nohy kratší než přední a krátký ocas je na konci huňatý a má černou špičku. Srst je hrubá a ježatá. Chlupy hřívy mají sklon dopředu, a když je hyena rozčilená, ježí se. Hyeny žijí ve smečkách, které ovládá samice a mohou mít 5-50 členů, na bohatých místech i 80. Samice bývá až o 10 procent větší než samec a má zvětšené vnější pohlavní orgány, takže připomínají samčí penis. Smečka bydlí ve společném doupěti a používá společný záchod. Společně také hájí území o rozloze 40-1 000 km čtverečných. Označují je daleko slyšitelným hlasem a pachovými značkami, které ukládají na hranicích. Hyena skvrnitá je schopný lovec a ve smečce dokáže udolat i velké antilopy. Osamělá hyena skvrnitá loví zajíce, na zemi hnízdící ptáky a ryby v bažinách. Pokud má nedostatek potravy, může ztratit až třetinu celkové hmotnosti. Najednou však dokáže pohltit velkou dávku potravy.

Hyena skvrnitá dosahuje délky těla 1-1,6 metru, délka ocasu kolísá mezi 25-36 centimetrů, hmotnost je u dospělých zvířat 40-86 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Subsaharská Afrika kromě Konga a nejjižnější Afriky; obývá polopouště, savany a řídké lesy.

Toto zvíře se velmi hlučně ozývá, zejména v noci, výrazným chechtáním, což je projev podřízenosti mladých kusů nadřízeným.
 

Názvy ve světě

Hyena skvrnitá

Anglicky: Spotted Hyena, Ázerbájdžánsky: Xallı kaftar, Italsky: Iena maculata, Německy: Tüpfelhyäne

Mohlo by vás také zajímat

Zmije skvrnitáMáčka skvrnitáHyena čabrakováHyena žíhanáBlatnice skvrnitá

Foto: http://fineartamerica.com

Podělte se s námi o názor na tento text →