Aktuálně: 4 361 inzerátů188 672 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Raroh jižní

Falco biarmicus

Raroh jižní

Falco biarmicus

Raroh jižní

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 43-50 cm
  • Hmotnost: 500-900 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 31-32 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Ptáci, savci, plazi
Raroh jižní
Kam se řadí?

Raroh jižní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Falconidae - sokolovití
  • Rod: Falco - sokol
Raroh jižní
Kde žije?

Raroh jižní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.03.2014, 13:00
5 209 2 minuty čtení

Znaky

Raroh jižní je hnědý sokol velký sotva jako vrána, s růžovým zobákem a úzkým lícním pruhem. Je rozšířen v několika rasách v tropech a subtropech. Všude je tento druh sokola vzácný, jednak proto, že vyžaduje velmi rozsáhlý lovecký revír, a také proto, že jej lidé pronásledují. Za letu je jej nesnadné rozeznat od raroha velkého.

Prostředí

Afrika. Vyskytuje se v horských oblastech až do výšky 5000 metrů, v křovinatých savanách, ale také v suchých oblastech a polopouštích. Nejčastěji na otevřených nebo lehce zalesněných prostranstvích.

Rozmnožování

Před hnízděním podniká raroh jižní zásnubní lety, při kterých silně křičí pronikavým hlasem. Hnízda si staví na skalních útesech i na vysokých stromech. V pouštních oblastech hnízdí i na zemi. Někdy zabírá hnízda po jiných ptácích. Samice snáší 3-4 vejce, ze kterých se po 31-32 denní inkubaci líhnou ptáčata. Při sezení na vejcích se střídají oba rodiče. Mláďata krmí v první fázi samec, později loví i samička.

Potrava

Raroh jižní loví různé ptáky do velikosti holubů, savce i plazy. Někdy loví v párech. Samička letí níž jako první a plaší ptáky, které pak samec loví. V období nedostatku potravy loví i štíry, sarančata a jiný hmyz. Raroh loví v letu, na zemi a dokáže lovit i letem střemhlav jako sokol stěhovavý. Pár rarohů loví často společně. Jeden z partnerů vyplaší ptáky ze země, druhý je štve a loví.

Názvy ve světě

Raroh jižní

Anglicky: Lanner, Finsky: Keltapäähaukka, Francouzsky: Faucon d´Éléonore, Holandsky: Lannervalk, Chorvatsky: Krški sokol, Islandsky: Slagfálki, Italsky: Lanario, Maďarsky: Feldegg-sólyom, Německy: Lannerfalke, Norsky: Slagfalk, Polsky: Raróg górski, Portugalsky: Borni

Mohlo by vás také zajímat

Kogna jižníOstruhák jižníPakudlanka jižníRaroh loveckýRaroh velkýOstříž jižníStrakapoud jižníKukačka jižníMangusta jižníSkunk jižní

Foto: http://www.ware.myzen.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →