Aktuálně: 4 425 inzerátů179 673 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Komba jižní

Galago moholi

Komba jižní

Galago moholi

Komba jižní

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 15-17 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 50-125 g
  • Potrava: Hmyz, pryskyřice
Komba jižní
Kam se řadí?

Komba jižní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lorisiformes
  • Čeleď: Galagonidae - kombovití
  • Rod: Galago - komba
Komba jižní
Kde žije?

Komba jižní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
11 173 2 minuty čtení

Někdy se jí také říká komba zakrslá, protože je jen o málo větší než komba malá. Pohybuje se klokaními skoky jak po větvích ve výšce až pět metrů, tak po zemi, ale normálně šplhá za pomoci předních i zadních končetin, které si zmočí, aby se lépe udržela na větvi.

Komba jižní loví hmyz v letu rukama nebo seškrabuje pryskyřici ze stromů hřebínkovitými řezáky v dolní čelisti. Loví samotářsky, někdy spí pohromadě s příbuznými ve dne, vzácněji i v noci, a vytváří skupinky, které se navzájem upravují. Je to plaché zvíře a na zem sestupuje jen v případě nutnosti. Pak se rozhlíží na všechny strany, rychle prchá, a když zpozoruje predátora, ozývá se zvučným voláním. Protože je obratná a čilá, většinou unikne z případného nebezpečí.

V dospělosti dorůstá komba jižní délky těla 15-17 centimetrů, ocas je dlouhý 12-27 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 50-125 gramy.

Ve volné přírodě obývá komba jižní východní, střední a jižní Afriku; většinou se vyskytuje v savanách s akáciemi.

Čeleď kombovitých zahrnuje druhy se zadními končetinami mnohem delšími než přední, takže jim umožňují dlouhé skoky. Jsou poměrně malé, nejmenší váží jen asi 10 dkg a největší z nich dosahují velikosti kočky. Mají dlouhý ocas, většinou delší než tělo, který jim pomáhá při skocích dlouhých až 4 metry jako kormidlo.
 

Názvy ve světě

Komba jižní

Anglicky: Southern Lesser Galago, Francouzsky: Galago moholi, Německy: Moholi-Galago, Slovensky: Komba miombo

Mohlo by vás také zajímat

Kogna jižníOstruhák jižníPakudlanka jižníRaroh jižníOstříž jižníStrakapoud jižníKukačka jižníMangusta jižníSkunk jižníMýval jižní

Foto: http://www.pinterest.com

Podělte se s námi o názor na tento text →