Aktuálně: 4 943 inzerátů174 393 diskuzních příspěvků17 752 uživatelů

Chov astrildů rudokrkých a astrildů rákosních

Chov astrildů rudokrkých a astrildů rákosních
Václav Dubský 27.04.2024, 13:00
81 4 minuty čtení

Astrild rudokrký

Ve volné přírodě obývá střední, západní a severozápadní Austrálii.

Samec má vrchní část těla, krk a boky černohnědé, střed prsou, bradu, kostřec, hrdlo, nadoční pásek, tváře, uzdička a vrchní ocas jsou intenzivně červené. Zbarvením se samec od samičky zřetelně liší. Samičky jsou zbarveny podobně, pouze nadoční proužek, hrdlo a uzdička nejsou tak červené. Mláďata jsou zbarvením podobná samici, ale barvy jsou nevýrazné a zobáček je celý tmavý. 

Tento druh se zdržuje převážně na zemi, kde sbírá drobná semena trav a zrní. Pozor na prachem znečištěné krmivo. Právě znečištěné krmivo (prach) je největším zdrojem onemocnění roztoči.

Základ krmení by mělo představovat kvalitní krmivo pro drobné exoty. Předkládám hlavně senegalské proso v klasech, mohár a drobné žluté proso. Zelené krmení, jako ptačinec žabinec, ovoce a zeleninu (v mém chovu) přechází bez povšimnutí. Vaječnou míchanici podávám pouze v období hnízdění a to pouze kupovanou kvalitní směs. V dnešní době je těchto produktů na trhu nepřeberné množství. Nesmíme také zapomínat na doplňkové vitamíny a minerální látky.

Chov je celkem podobný chovu amadiny Gouldové. Spolehlivě odchovávají v klecích 80x40x40 cm. Špatně snáší chladné a vlhké prostředí. V době hnízdění je pro ně optimální teplota 20-25 stupňů při vlhkosti 60 %, jinak jim stačí teplota 18-20 stupňů při relativní vlhkosti 50 %. Hnízda staví v polootevřených budkách, nebo volně v houštinách. Jako stavební materiál používají převážně kokosové vlákno, drobné traviny a jako výstelku rádi používají vyčesanou psí srst.

Snůška čítá 4-6 vajíček, na která ihned po snesení prvního vajíčka zasedají. Sedí oba rodiče nebo se střídají. Mláďata se líhnou cca 16. den po zasednutí. Ve stáří 25 dnů opouštějí budku. Mláďata přepeřují do šatu dospělého ptáka ve stáří 4-5 měsíců. Do chovu je vhodné zařadit jedince ve stáří jednoho roku.

Chov astrildů rudokrkých a astrildů rákosních

Astrild rákosní

Ve volné přírodě obývá sever Austrálie. Astrildi rákosní jsou velice společenští. V přírodě v době hnízdění žije po párech, jinak v malých skupinkách. Zdržuje se v blízkosti vod ve vysoké trávě a v rákosových porostech. Hodí se do smíšených voliér malých astrildů.

Ve voliérách uvítají osázení hustými keři. Při pozorování jejich chování se zaručeně nebudete nudit. Jejich temperament a pracovitost překvapí. Chov těchto astrildů, může být úspěšný jak ve voliérách, tak v chovné kleci. Živí se především drobnými travními semeny, které sbírá nejen na zemi, ale i z klasů. Já je krmím prosem, mohárem, lesknicí a senegalským prosem. Pro zdárný odchov jim předkládám mravenčí kukly, moučné červy a vaječnou míchanici. Ze zeleného krmení je to ptačinec žabinec a semínka polozralých travin. Dostatek vápna a gritu na trávení je samozřejmostí. Velice rádi se koupou.

Astrildi rákosní nejsou na chov náročným ptákem. Často však opouštějí snůšku či mláďata. Astrild rákosní je na hnízdění dostatečně zralý až ve věku jednoho roku. Hnízdo si staví v houštinách i v malých stromcích, nebo v trávě. Hnízdo má tvar kulovitý nebo lahvovitý a je spletené z čerstvých travin. Vystélku tvoří jemná tráva, vlna i peří. V mém chovu zahnízdili i v polootevřené budce 12x12x14 cm a také v chovných vitrínách. Snáší 4 až 6 vajíček na kterých sedí střídavě obě pohlaví.

Přes den sedí střídavě sameček se samičkou, v noci sedí oba společně. Po 12 až 14 dnech se líhnou mláďata. Jsou světle žluté barvy, porostlá řídce chmýřím, ozobí je čistě bílé. Kresbu na horním patře tvoří obrazec z pěti teček. Asi za tři týdny opouštějí hnízdo, ale ještě asi tři týdny je musí rodiče krmit. Během celého hnízdního období jim denně podávám vaječnou míchanici a živočišnou potravu. Po snesení vajec jim přestanu dávat živočišnou potravu a i po vylíhnutí mladých ji dávám jen málo.

Při podávání živočišné potravy během krmení mladých se mi stávalo, že jsem našel mladé vyházené z hnízda a pár začal hnízdit znovu. Nechal jsem je tudíž celou dobu pouze na vaječné míchanici a s úspěchem odchovali mladé. Živočišnou potravu většinou dávám před hnízděním, abych je jak se říká "nabudil".

Chov astrildů rudokrkých a astrildů rákosních

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Václav Dubský

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat