Aktuálně: 4 953 inzerátů174 087 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Chov morčat

Chov morčat
Ing. Zbyněk Pokorný 30.09.2023, 14:00
1 105 6 minut čtení

Následující text je zaměřen na chov morčat, jednoho z nejoblíbenějších drobných hlodavců vůbec. Péče o morče není složitá a zvládne ji i starší dítě, nicméně některé zásady musí být beze zbytku dodrženy.

Pro chov jednoho morčete postačí klec o rozměrech 70x40 centimetrů. Součástí vybavení musí být kamenitá miska, kterou morče nepřevrhne a samozřejmě nesmí chybět napáječka. Pro dvě morčata už bude potřeba prostor 100x50 centimetrů. Do menších rozměrů morčata opravdu nedávejte. Vršek klece nemusí být uzavřený, neboť morčata neumí šplhat. Součástí klece má být i dřevěný domeček, ve kterém se morčata často schovávají a cítí se v něm bezpečně. Podestýlku by měla tvořit pěti centimetrová vrstva bezprašných hoblin. Pokud nemáte přístup k hoblinám přímo od truhláře, prodávají se ve slisovaných balících. Hobliny se z kelce odstraňují jednou týdně, neboť moč morčat obsahuje hodně čpavku. Pro odstranění usazenin moči na dně klece, použijeme ocet. Snazší to bude mít chovatel, jehož morčata se naučí na záchod – miska v rohu klece, do které nasypeme kočkolit, co se používá na kočičí záchody. Morčeti by měl být dopřán aspoň krátkodobý každodenní pobyt mimo klec. Vyvarujte se pouštění morčat na kluzkou podlahu, nejlépe poslouží starší koberec, na kterém nebude vadit případná loužička. Přes letní období je nejvhodnější venkovní klec, králíkárna nebo ohrádka. Ohrádku je nutné bedlivě přihradit, aby bylo morče ochráněno před kočkami, kunami nebo dravými ptáky. Morčata také nesnáší průvan v kombinaci s vlhkem.

Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat Chov morčat

Morče, které hodláte zakoupit, si důkladně prohlédněte. Rozhrnutím srsti zjistíte případnou přítomnost parazitů nebo stroupků. Holá místa jinde než za ušima, jsou také známkou špatného zdravotního stavu. Okolí řitního otvoru nesmí být ušpiněné od průjmu. Vizuální kontrolou také vyloučíte přerostlé a křivé zuby, nebo příliš dlouhé drápy.

Mladá morčata se odstavují od rodičů ve čtyřech týdnech, kdy dosahují hmotnosti kolem 250 g. Pohlavní dospělost nastává velmi brzy, již kolem osmého týdne (někdy ještě dříve). Mláďata je proto potřeba rozdělit podle pohlaví už v době odstavu. První cílené připouštění dovolíme až po půl roce života, při hmotnosti aspoň 600 g. Chceme-li morčata odchovávat, musí samice poprvé porodit do jejího jednoho roku života. Po této době ji kvůli osifikaci pánevního kanálu hrozí problémový porod. Říje se opakuje v pravidelných 16-ti denních cyklech. Mimo tuto dobu samice samce odmítá. U samostatně držené samice říji nijak neodhalíme. Samice je gravidní 66-73 dnů. Oproti králíkům jsou hned malá morčata osrstěna, vidí, a dokonce už běhají. Ve vrhu bývá nejčastěji od dvou do šesti mláďat s porodní hmotností 70-100 gramů. Hmotnost dospělých morčat bývá 0,9-1,2 kg, kdy na spodní hranici bývají samice a na vrchní samci. Morče se dožívá od pěti do sedmi let, méně často až deseti let.

Základ krmné dávky představuje seno a přes léto i čerstvá tráva, smetánka a ostatní byliny. Seno vkládáme do speciálních jeslí, abychom zabránili znečištění močí. Morčata jsou náročná na vitamín C, který si nedokáží syntetizovat sami jako třeba člověk. Denní krmná dávka má obsahovat čerstvou zeleninu a ovoce (jablka, mrkev, pomeranč, brokolici, okurku, celer, fenykl nebo i kiwi a meloun). Velmi opatrně se zelím, květákem nebo kedlubnou – brukvovitá zelenina nadýmá. U komerčních směsí hledíme na jejich složení. Často obsahují velké množství tučných semen – slunečnice, buráky, po kterých morčata příliš tloustnou. Morčata se také často přežírají, neví, kdy mají přestat. Komerčních krmiv je na trhu spousta, ovšem ne všechny vyhovují potřebám morčat. Jako optimální se jeví krmivo Cavia complete od firmy Versele-Laga. Obsahuje ideální poměr živin, vlákniny a vitamínu C. Navíc mají všechny tyto granule stejné složení a brání tak morčatům ve vybírání jejich oblíbené složky. Denní dávka je maximálně jedna lžíce granulí na zvíře. Obecně lze konstatovat, že ve stravě morčat musí být co nejvíce vlákniny, co nejméně tuku a bílkovin přiměřeně. Vápník a fosfor je v optimu 2:1. Morčatům rostou zuby neustále a vyžadují pravidelný okus. K tomuto účelu slouží větve ovocných stromů nebo různá dřívka. Raději se vyhněte tvrdému chlebu. Ten k obrušování zubů nepomůže. Než doputuje v tlamce k zadním zubům, už z něj bude měkká kaše, a navíc může obsahovat spóry plísně. Pokud zuby přerostou, pomůže se zakrácením veterinář. Ovšem pozor, nepřerůstají pouze přední hlodáky ale klidně i zadní stoličky, které na první pohled nevidíte. Drápky je možné zakracovat kleštičkami na nehty. Zastřiháváme vždy pouze mimo viditelný červený nerv.

Mějte na paměti, že vždy bude lepší pořídit dvě morčata. Samotné morče potřebuje hodně zábavy, jinak bude smutné a apatické. Ve dvou se snáze zabaví. Dobře se snáší dvě samice, případně samička s vykastrovaným samečkem. Dva samci se snesou pouze v případě, že jsou spolu chováni od mláďat, nebo se ke staršímu samci přidává mladý sameček. Seznamovat dva dospělé samce bývá problematické a dochází často k šarvátkám. Některé evropské země považují chov jednoho morčete dokonce za týrání. Jestli provozujete chov morčete jednoho nebo dvou už není takový rozdíl na práci. Vždy se vyplatí koupě morčete přímo od chovatele než z obchodu se zvířaty. Takové morče má nejasný původ, nejasné stáří a často se stává, že si domu přinesete březí samičku.

Při splnění výše uvedených požadavků, je chov morčat krásným koníčkem, který naplní chovatelskou touhu nejen dětí, ale i zkušených chovatelů.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat