Aktuálně: 5 053 inzerátů173 551 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Miniappaloosa – atraktivní poník

Miniappaloosa – atraktivní poník
Ing. Zbyněk Pokorný 26.02.2021, 18:00
1 873 4 minuty čtení

Tento poník je věrnou kopií velkého plemene Appaloosa. Neztratil nic z atraktivního  zbarvení a životního elánu. Kdo si miniappaloosu jednou pořídí, už nebude chtít jiné plemeno.

Základem tohoto plemene jsou appaloosy, které byly prokříženy s nejrůznějšími plemeny poníků. Ke vzniku plemene došlo v Americe a chovatelskému rozmachu dopomohlo Holandsko. Jde o relativně mladé plemeno, jehož šlechtění proběhlo teprve před několika desítkami let. Hlavním cílem bylo vytvořit atraktivně zbarveného koně s využitím v zápřahu. Pro zmenšení růstu byla do šlechtění zahrnuta plemena jako fallabella nebo shetlandský pony. O jemné rysy se zasloužil především velšský pony a skvělé jízdní vlastnosti zajistili hackneyové. Všechna plemena, která stála za vznikem miniappaloosy už není dnes možné dohledat. Jako ostatní poníci, je i toto plemeno dlouhověké.

Miniappaloosa dosahuje v dospělosti kohoutkové výšky kolem 90 cm. Standard toleruje výšku do 110 cm. Hlava bývá malá a jemná s jiskrným okem a drobnými oušky. Krk je spíše kratší a svalnatější. Záď je zakulacená a silná. Končetiny má miniappaloosa štíhlé s malými kopyty. Zbarvení je stejně skvrnité jako u větších příbuzných. Rozdíl je ve hřívě a ocasu, které jsou velmi husté, jako to u poníků bývá. Povahou se jedná o nekonfliktní zvířata s malými nároky. Chovat je lze celoročně venku. Vyznačuje se rychlým, ale krátkým chodem.

K ježdění pro dospělého člověka se miniappaloosa nehodí, jeho hlavní využití je v zápřahu. Je častým účastníkem závodů, kdy se používají speciální vozíky se dvěma koly. Poník tento povoz bez problémů utáhne i s dospělým jezdcem. Oblíbenost získaly i skokové soutěže, kdy vodič vede svého poníka a překonávají nižší překážky. Odlišné pojetí chovu pojali Holanďané, kde jsou miniappaloosy často k vidění v blízkosti stavení, jak spásají trávu. Jsou chováni čistě jako domácí mazlíčci, především pro děti. Mladí chovatelé si na tomto plemeni osvojí všechny chovatelské postupy. V Česku se nachází i v některých zoologických zahradách, například v Liberci nebo Brně. V zoologických zahradách je často k vidění, jak vozí malé děti. Primárně nebyl pro jezdectví vyšlechtěn a dospělý člověk, by na něm jezdit neměl. Děti však vozí velice rád, ať už se sedlem nebo bez. Miniappaloosa má mimořádný charakter, trpělivost a lásku k dětem. Nečiní tak problém, aby jej děti krmily. Z uvedených důvodů se hodí o pro starší chovatele a seniory, kteří se obávají, že péči o velkého koně už by nezvládli. Manipulace s tímto poníkem je bez problému. Děti se s miniappaloosou mohou věnovat i dalším činnostem, například výstavám.

Získat toto plemeno nebylo ještě před pár lety jednoduché a znamenalo takřka jistou cestu do Holandska za místními chovateli. V dnešní době už je tento poník k sehnání i v tuzemsku a objevuje se na různých inzertních serverech. Pořizovací cena  není nejnižší a přesahuje 20 000 Kč. Kvalitní chovní jedinci stojí ještě mnohem víc.

Miniappaloosa se vyskytuje v několika barevných rázech. Například pojmenování blanket označuje tmavě zbarvené jedince s bílou dekou na zádech. Pomyslná deka pak může být a nemusí poseta tmavými skvrnami. Další barevná varieta je pojmenována roan – prokvetlá srst. Jde o tmavé zbarvení „prokvetlé“ bílými chlupy. Bílá deka na zádech může u této variety chybět. Miniappaloosa few spot je bílé zbarvený jedinec, posetý pouze pár skvrnami tmavé barvy. Název leopard představuje bílé zbarveného koně, posetého po celém těle tmavými skvrnami. Poslední barevnou varietou, kterou si představíme, je snowflake, v překladu sněhová vločka. Jde o koně zbarveného tmavě a posetého světlými skvrnami po celém jeho těle.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat