Aktuálně: 6 063 inzerátů162 400 diskuzních příspěvků17 574 uživatelů

Bahnivec severní

Redunca redunca

Bahnivec severní

Redunca redunca

Bahnivec severní

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1-1,6 m
  • Hmotnost: 19-95 kg
  • Březost: 7,5 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Spásá trávu, výhonky, rákosí
Bahnivec severní
Kam se řadí?

Bahnivec severní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Reduncini - bahnivci
  • Rod: Redunca - bahnivec
Bahnivec severní
Kde žije?

Bahnivec severní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 593 2 minuty čtení

Malá, lehce stavěná antilopa s plavou srstí a bílou spodinou, krkem a kroužkem kolem očí. Pod ušima jsou šedé skvrny, prozrazující přítomnost pachových žláz. Samec je větší než samice, má silnější krk a výraznější kresbu. Jeho rohy jsou ostře zahnuté dopředu, často vytvářejí na špičkách háčky. Bahnivec severní se pase ráno a večer, vzácněji v noci a spásá hlavně trávu a výhonky rákosí. Když je polekán, prchá a odhaluje bílou spodinu ocasu. Samice žije sama s mládětem, mladí samci se sdružují do malých skupinek a dospělí žijí samotářsky. V době sucha však vytvářejí volná stáda o několika stovkách kusů.

Bahnivec severní dosahuje délky těla 1-1,6 metru, ocasu 18-20 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 19-95 kilogramů.

Bahnivec severní obývá západní a východní Afriku od Senegalu po Etiopii; konkrétně navštěvuje savany a záplavové planiny.

Při svatebních tancích několikrát vyskakují samci před samicemi do výšky, přičemž vydávají výrazné, pískavé zvuky; samice se ozývají zvuky podobným žabímu skřehotání. Po 7,5 měsíční březosti rodí samice jediné mládě, které je po narození zbarveno šedohnědě. Ve vysoké vegetaci bývá ukryto až po dobu osmi měsíců. Po skončení tohoto období začnou tvořit mláďata menší skupinky, v kterých žijí několik následujících týdnů. Samci dosahují pohlavní dospělosti ve věku tří let, samice o rok dříve.
 

Názvy ve světě

Bahnivec severní

Anglicky: Bohor Reedbuck, Německy: Gemeiner Riedbock, Slovensky: Vodárka bohor

Mohlo by vás také zajímat

Hohol severníBrkoslav severníSněhule severníStrnad severníPotáplice severníBuřňák severníRybák severníSíh severníMýval severníHraboš severní

Foto: http://www.ispot.org.za

Podělte se s námi o názor na tento text →