Aktuálně: 4 436 inzerátů179 743 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Strnad luční

Miliaria calandra

Strnad luční

Miliaria calandra

Strnad luční

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 42-64 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Semena a hmyz
Strnad luční
Kam se řadí?

Strnad luční

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Emberizidae - strnadovití
  • Rod: Miliaria - strnad
Strnad luční
Kde žije?

Strnad luční

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 162 2 minuty čtení

Znaky

Náš největší strnad dlouhý 18 cm. Vypadá těžkopádně a má nenápadnou barvu. Rád létá se svěšenýma nohama.

Prostředí

Chudé louky s vtroušenými křovinami, zvláště v sušších a teplejších polohách. V pšeničných oblastech jižní Evropy se strnad luční vyskytuje masově. Jeho zpěv, který zní jako „cik cik cik" se ozývá více než tisíckrát za den a naplňuje letní vzduch jižních krajů. Je jej možno přirovnat ke zvonění svazku klíčů.

Rozmnožování

Na hnízdištích severně od Alp se strnad luční objevuje v polovině března, ptáci se však ještě shromažďují k přespání až do května v rákosí nebo v křovinách. Pak se skupiny rozptylují v páry. Samička staví hnízdo ze stébel trávy pod převislou vyšší loňskou trávou až 100 m od místa, kde zpívá sameček, ale vždy v jeho dohledu. Strnad luční má od dubna do června dvě snůšky se 4 až 5 vajíčky, na nichž sedí jen samička. Zhruba jednou za hodinu ji sameček odvádí, aby si udělala v hnízdění přestávku, o něco později se sama vrací na hnízdo. Na vejcích sedí strnad luční 12 až 13 dní, mláďata po vyklubání zůstávají v hnízdě 9 až 12 dní. Vajíčka strnadů patří k nejhezčím ptačím vejcím. Popíšeme je slovy Alfreda Brehma, nedostižného milovníka zvířat: „Čtyři až šest velikostí, tvarem i barvou velmi rozmanitých vajíček má na matně šedavém, světle masově zbarveném nebo špinavě žlutém podkladu hnědé stříkance a černohnědé křivolaké čáry a mazanice. Nejhustěji, často zcela tmavě hnědě, jsou jimi pokryté zvláště tupé konce vajíček."

Potrava

Strnad luční požírá semena a hmyz.

Názvy ve světě

Strnad luční

Anglicky: Corn Bunting, Dánsky: Bomlærke, Finsky: Harmaasirkku, Francouzsky: Bruant proyer, Holandsky: Grauwe gors, Chorvatsky: Velika strnadica, Islandsky: Korntittlingur, Italsky: Strillozzo, Maďarsky: Sordély, Německy: Grauammer, Norsky: Kornspurv, Polsky: Potrzeszcz

Mohlo by vás také zajímat

Strnad zahradníKřižák lučníKonipas lučníLinduška lučníStrnad obecnýStrnad rákosníStrnad rolníStrnad viničnýStrnad šedokrkýStrnad severní

Foto: http://www.digimages.info

Podělte se s námi o názor na tento text →