Jelec tloušť

Squalius cephalus

Výskyt: Celá Evropa
Délka těla: 30 cm
Hmotnost: 250-1000 g
Počet jiker: 200 000 ks
Délka života: 20 let
Potrava: Drobní živočichové, rostlinné části
velikost písma:  A A A
31.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2370 zobrazení     0 komentářů

Jelec tloušť je jednou z nejhojnějších ryb, které obývají pomalu tekoucí řeky i větší potoky, ale setkáte se s ním také v bystřinách a naopak zase ve vodách stojatých. Dorůstá obvykle délky 30 centimetrů, vzácně ale až 70 centimetrů a hmotnosti od 25 dkg do 5 kilogramů.

V České republice se jelec tloušť vyskytuje v tekoucích vodách na celém našem území. Počet tloušťů na údolních nádržích, v pískovnách a jiných stojatých vodách většinou není tak vysoký, aby sváděl k cílenému lovu. Nejlepším místem k lovu tloušťů jsou větší řeky spadající do parmového pásma. Dobré stavy jsou na Berounce, v Sázavě, Lužnici, Otavě, některých úsecích Labe a na mnoha dalších řekách, říčkách a potocích. Jelec tloušť je původní a typickou rybou našich řek, kde se vyskytuje v proudech i v klidné vodě nadjezí. Postává rád v okolí břehů, zejména pod převislými větvemi, ukrývá se i na dně proudů v rýhách a prohlubních dna.

Tloušť je značně přizpůsobivý a může žít i ve vodách znečištěných. Tře se v dubnu a květnu. Samice klade až 200 000 jiker na vodní rostliny.

Tloušť se živí drobnými živočichy i potravou rostlinnou, větší jedinci uloví i rybky a žerou maso z mrtvých živočichů. Rybáři ho chytají na třešeň či švestku, v zimě na střívko z kachny či slepice. Maso tlouště však není příliš kvalitní.

Jelec tloušťNázvy ve světě

Anglicky: European Chub, Chorvatsky: Klen štrkavac, Maďarsky: Domolykó, Německy: Döbel, Rumunsky: Clean, Slovensky: Jalec hlavatý
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: http://url4short.info

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.