Gekon saharský

Stenodactylus petrii

Výskyt: Severní Afrika
Velikost: 7-8 cm
Počet vajec: 2 ks, až 30x ročně
Inkubace: 55-60 dnů
Krmivo: Cvrčci
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2032 zobrazení     0 komentářů

Gekon saharský obývá ve volné přírodě severní Afriku a také Izrael.

Tento druh gekona dosahuje v dospělosti maximální velikosti těla od 7 do 8 centimetrů včetně ocasu. Samičky tohoto druhu jsou mohutnější. Gekon saharský se vyskytuje, jak již napovídá jeho druhový název, na suchých lokalitách; žije na zemi. Nemá na prstech drápy ani příchytné lamely, proto nedokáží lézt po hladkých stěnách. V nebezpečí odhazuje koncovou část ocasu.

Pro jeden pár potřebujeme terárium o minimální velikosti alespoň 60 x 40 x 30 centimetrů, které ale nesmíme vytápět celé. Alespoň jedno místo v teráriu musí být chladnější, aby si mohlo samo zvíře určit, ve které teplotě se bude cítit nejlépe. Také bychom měli vybudovat úkryty, které zřídíme z kůry korkovníku, nebo vybudujeme stabilní sestavy z kamenů. Poněvadž tito gekoni rádi hrabou, vyplníme dno alespoň do výšky 10 centimetrů hrubým, lehkým pískem. Čistění nádrže nám chovanci usnadní tím, že si na některém místě zvolí „společnou toaletu", kterou budou pak všichni využívat. Gekon saharský vyžaduje velmi intenzivní osvětlení. Prostor terária rosíme vlažnou vodou - vždy ráno před zapnutím i večer po vypnutí topení. V této době také přijímá zvíře rovněž vodu.

Gekon saharský by měl být krmen třikrát až čtyřikrát týdně, a to cvrčky a občas i housenkami zavíječe voskového.

Gekon saharskýNázvy ve světě

Francouzsky: Sténodactyle de Petrie, Španělsky: Geco de Petrie

Foto: http://www.geckosunlimited.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.