Gekon východní

Hemidactylus frenatus

Výskyt: Asie, Indie, ...
Velikost: 10-15 cm
Počet vajec: 2 ks
Inkubace: 45-60 dnů
Krmivo: Hmyz
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4296 zobrazení     0 komentářů

Gekon východní obývá jižní Asii a Indii, od Mexika až po Panamu. Zavlečen byl tento druh později i do jižní Afriky a severní Austrálie.

V dospělosti dorůstá délky těla kolem 10 centimetrů, maximálně však 15 centimetrů. Na šedohnědém těle má mnoho zrnitých šupin a na hřbetě i několik šupin s rohovitými výběžky. V noci kresba gekonů východního bledne a vytrácí se. Samčí jedincí jsou mohutnější než samičky, mají také větší hlavu a větší preanální póry.

Gekon východní pohlavně dospívá ve věku zhruba jednoho roku. Poté se může pářit po celý rok. Gekon východní žije na skalách, ale potkáme se s ním i v těsné blízkosti lidských sídlišť.

Projeden pár tohoto živého a mrštného gekona budeme potřebovat terárium o rozměrech 50x 50x 60 centimetrů. Pokud bychom chtěli chovat skupinku těchto gekonů, musíme pro každého dalšího jedince počítat asi s 20 procenty plochy navíc. Na dno je vhodné položit písek nebo humus, ale můžeme využít i směs obou substrátů. Větve, kameny a rostliny musíme v teráriu naaranžovat tak, aby po nich mohli gekoni nejen lézt, ale i se v nich ukrývat a získat tak pocit bezpečí. Scházet nesmí ani vhodné pítko se stále čerstvou vodou.

Gekon východní požírá mouchy, drobné pavouky, cvrčky a octomilky.

Foto: http://djringer.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.