Žebrovník Poiretův

Pleurodeles poireti

Výskyt: Alžírsko, Tunisko
Velikost: 16 cm
Krmivo: Žížaly, hmyz, nitěnky
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1930 zobrazení     0 komentářů

Žebrovník Poiretův obývá ve volné přírodě Alžírsko a Tunisko.

V dospělosti dorůstá tento druh délky až 16 centimetrů. V období páření je ploutevní lem ocasu u samečků vyšší. Navíc má sameček v období rozmnožování vyvinuté pářicí mozoly. Samička klade vajíčka. Oplození je vnější. Vylíhlé larvy po nějaké době metamorfují v mladé žebrovniky, kteří postupně dorůstají do pohlavní dospělosti. Jde o velmi primitivního zástupce mlokovitých. Pro jeden pár žebrovníků Poiretových založíme akvaterárium o minimální velikosti 40 x 40 x 20 centimetrů. Na dno pevninské části terária, které by mělo poznenáhlu klesat do vody, použijeme zeminu a rašelinu. Ve vodní části akvaterária tvoří dno hrubý písek. V celém akvateráriu musí být dostatečný počet úkrytů, jen tak se budou žebrovníci cítit v bezpečí. V pevninské části akvaterária tvoří úkryty například kůra stromů a kameny nebo kořeny. Totéž platí pro vodní prostředí, ve kterém mohou být navíc vysazeny i robustní vodní rostliny. Kamenné sestavy musí být v teráriích dobře zajištěné proti zhroucení, které by mohlo žebrovníka vážně poranit, či dokonce usmrtit.

Žebrovník Poiretův konzumuje s oblibou nitěnky, plzáci, žížaly, hmyz a kousky rybího masa.

Žebrovník PoiretůvNázvy ve světě

Anglicky: Edough Ribbed Newt, Německy: Algerischer Rippenmolch

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.